PEKING - De politie in Peking heeft vandaag gewaarschuwd voor niet-toegelaten anti-Japanse betogingen komend weekend. Wie deelneemt aan protesten die niet zijn goedgekeurd door de politie, riskeert sancties.
Alle bijeenkomsten, protesten en manifestaties moeten op voorhand goedgekeurd worden door de politie. Wie aan illegale protesten deelneemt, zal gestraft worden, kondigde een politiewoordvoerder aan. Hij waarschuwde studenten en andere manifestanten geen dingen te doen ,,die de sociale stabiliteit aantasten of de reputatie van de hoofdstad schaden''.

Vorig weekeind betoogden duizenden mensen in Peking en andere grote steden tegen de minimalisering van Japanse oorlogsmisdaden in Japanse schoolboeken. De Chinezen protesteren ook tegen de Japanse pogingen om een permanente zetel in de VN-veiligheidsraad te krijgen.

In de loop van de week liep de spanning tussen beide landen verder op omdat de regering in Tokyo besliste naar olie en gas te gaan boren in een met China betwist zeegebied in de Oost-Chinese Zee. Peking ziet dit als een ernstige provocatie.

De Japanse minister van Buitenlandse Zaken Nobutaka Machimura brengt zondag een bezoek aan Peking. De visite was al lang gepland.