Open VLD eist dat de ceo's van de banken in het parlement uitleg komen geven over hoe zij de komende maanden hun verantwoordelijkheid gaan opnemen. Kamerlid Rik Daems zal daarom vragen dat er snel een hoorzitting komt. Dat kondigde Open VLD-voorzitter Bart Somers zondag aan op het partijcongres in Antwerpen.
De financieel-economische crisis was een van de centrale thema's in de slottoespraak van Bart Somers. 'Wij zullen in de regering onze verantwoordelijkheid blijven opnemen. Maar er zijn er ook anderen die dat moeten doen. Ik denk daarbij in het bijzonder aan de banken (...) De regering heeft Fortis, Dexia en KBC gered. Wij hielpen de banken, nu moeten zij ons helpen', verklaarde Somers.

Superpremies

De partijvoorzitter benadrukte dat de banken meer openheid en transparantie aan de dag moeten leggen, zich moeten houden aan strakke ethische regels en zich sober en bescheiden dienen op te stellen. Superpremies en bonussen uitkeren, hoort daar volgens de Vlaamse liberalen niet bij. Daarnaast moeten de banken meewerken aan het economisch herstel en voldoende kredietlijnen openen voor particulieren en bedrijven.

Over hoe ze dat gaan doen, moet het topmanagement van de banken uitleg komen geven in de Kamer. 'Nu ligt de bal in hun kamp', zei Bart Somers.

Minister van Ondernemen Vincent Van Quickenborne herhaalde die boodschap ook in De Zevende Dag. 'De banken kunnen bijvoorbeeld bescheidener zijn in de verloning van het management, transparanter zijn voor spaarders en klanten en zorgen dat de kredietverlening aan de bedrijven open blijft', aldus Van Quickenborne.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig