Voorlopig geen zacht lenteweer in zicht
Foto: veo
In de nacht van zaterdag op zondag werd in Elsenborn tot -18 graden Celsius gemeten. Dat meldt weerman Eddy De Mey.
Volgens De Mey moeten we trouwens niet te snel rekenen op zacht lenteweer. Ons land ligt in tegenstelling tot de vorige winters ten noorden van de straalstroom en daarom zijn lentetemperaturen van 15 graden voorlopig "niet aan de orde".

Niet alleen in de Belgische Ardennen was het afgelopen nacht ijskoud. Ook in Duitsland werden temperaturen van -15 tot -18 gemeten. Ook in zuidelijker gebieden was het opmerkelijk koud. Zo zakte de temperatuur in het weerstation van Nekhel (Egypte) uitzonderlijk tot 1 graad.

Volgens De Mey zal de winter zich ook de komende tijd in Centraal- en Oost-Europa handhaven en zal er in de Alpenregio geregeld sneeuw vallen. "De wintersportcondities zijn en blijven gunstig, ook tijdens het krokusverlof", aldus De Mey.

Volgens De Mey moeten we ook niet meteen op veel zachter weer hopen. De meteorologische lente begint officieel op 1 maart. Of er dan ook zachter lenteweer komt, hangt af van de ligging van de straalstroom. In vorige winters bevond België zich meestal ten zuiden van de straalstroom in zachte lucht afkomstig van het subtropische deel van de Atlantische Oceaan.

"In deze winter is het anders", aldus De Mey. De straalstroom ligt nu een stuk zuidelijker en een overgang naar lenteweer kan pas wanneer de straalstroom ten noorden van ons komt te liggen.

Voorlopig is een lentescenario volgens De Mey "niet aan de orde". "Zoals het er nu naar uitziet blijft de straalstroom zich ten zuiden van onze omgeving ophouden waardoor we onverminderd aan de koude kant vertoeven. Het valt te betwijfelen of het ook nadien snel zal veranderen", luidt het nog.