VUB ontslaat professor Frank Thevissen
De Vrije Universiteit Brussel (VUB) ontslaat Frank Thevissen, de professor Marketing en Communicatie die bekend is van zijn optredens in de media. Thevissen heeft twee negatieve evaluaties op rij gekregen en daardoor was zijn ontslag, dat ingaat op 1 maart, onvermijdelijk. Dat meldt Ben Van Camp, de rector van de VUB.
Volgens Van Camp wordt Thevissen ontslagen op basis van een puur academisch dossier. Na een eerste negatieve evaluatie drie jaar geleden, heeft de professor zich in tussentijd niet voldoende verbeterd. 'Hij voldoet niet meer aan de normen voor docenten en dus werd het ontslag onvermijdelijk', aldus Van Camp.

Elke docent wordt regelmatig geëvalueerd op drie criteria: onderzoek, onderwijs en dienstbetoon of uitstraling. De evaluatie gebeurt door commissies met daarin onder meer collega's van binnen en buiten de instelling.

'De eerste negatieve evaluatie was drie jaar geleden', legt Van Camp uit. 'Iedereen krijgt dan de tijd om bij te sturen tijdens een verbeteringstraject dat zowat twee jaar duurt. Er zijn ook beroepsmogelijkheden. Er volgt dan uiteindelijk een nieuwe evaluatie. Valt die slecht uit, dan is ontslag onvermijdelijk, zoals in dit geval. Het is zeer zeldzaam, maar het gebeurt dus wel.'

Van Camp onderstreept dat het ontslag 'absoluut niets te maken heeft met de optredens van Thevissen in de media en de eventuele discussies die daarmee gepaard gingen'.

Intussen is Eric Rosseel, een gepensioneerd docent VUB, een petitie gestart voor Thevissen. Hij stelt dat de professor zou ontslagen zijn naar aanleiding van een polemiek in de kranten over de onderwijspolitiek van Frank Vandenbroucke en het gelijkekansenbeleid voor allochtonen. Thevissen zou daarvoor ook in februari geschorst zijn door de tuchtcommissie van de VUB.

Frank Thevissen is vooral bekend van het televisieprogramma 'De Stemmenkampioen'. Hij schrijft ook regelmatig standpunten in kranten en wordt vaak opgevoerd als communicatiespecialist. De professor was niet bereikbaar voor commentaar.