Foto brengt recordbedrag op
Foto: ap
NEW YORK - Een foto van een vijver van Edward Steichen heeft gisteren op een veiling bij Sotheby’s in New York ruim 2,9 miljoen dollar (ruim 2,45 miljoen euro) opgebracht . Dat is volgens Sotheby’s het hoogste bedrag dat ooit op een veiling voor een foto is betaald.
Steichen nam de foto, The Pond-Moonlight, in 1904 op Long Island. De waarde van de foto, die 40 bij 48 centimeter groot is, was geschat op maximaal één miljoen dollar (840.000 euro). Van de foto bestaan nog twee afdrukken, die in het bezit zijn van musea. Wie de koper is werd niet direct bekendgemaakt.

In november vorig jaar werd Untitled (Cowboy) van Richard Prince geveild voor bijna 1,25 miljoen dollar (ruim een miljoen euro). Dat was toen het hoogste bedrag dat ooit op een veiling voor een foto werd betaald.

Twee foto’s die Alfred Stieglietz nam van zijn echtgenote, de kunstenares Georgia O’Keeffe, gingen op de veiling van dinsdag voor 1,47 miljoen dollar (1,23 miljoen euro) en 1,36 miljoen dollar (1,43 miljoen euro) van de hand. Het gaat om een naaktfoto en een foto van de handen van O’Keeffe.

De geveilde foto’s zijn afkomstig uit de Gilman-collectie, die het Metropolitian Museum of Art vorig jaar verwierf. De collectie bevat 8.500 foto’s. Het museum zal de opbrengst gebruiken om de aankoop van de collectie te bekostigen.