BRUSSEL - Europarlementslid Dirk Sterckx wordt de nieuwe VLD-voorzitter. Dat heeft de huidige voorzitter Karel De Gucht afgesproken met premier Guy Verhofstadt en vice-premier Patrick Dewael. Morgen komt het partijbureau bijeen om de beslissing te bekrachtigen.
Discrete en therapeutische onderhandelingen dit weekend brachten zondagavond een uitweg voor de diepe gezagscrisis binnen de VLD. Maandag stelt VLD-voorzitter Karel De Gucht europarlementslid Dirk Sterckx voor als zijn tijdelijke opvolger. Na de verkiezingen van 13 juni komt er een definitieve oplossing.

In een opmerkelijk communiqué namen zowel Verhofstadt als De Gucht de verantwoordelijkheid voor de pijnlijke machtscrisis op zich. De twee waren na dat ,,historische'' congres van vorige week in de fout gegaan. ,,Het was in elk geval niet aangewezen de eerste minister naast de regering ook de partij politiek te laten leiden,'' luidt de schuldbekentenis.
bR> In hoge nood kent men zijn vrienden. Europarlementslid Dirk Sterckx groeide uit tot een ware ,,joker''. Als boezemvriend van De Gucht probeerde hij verleden week te bemiddelen tussen de voorzitter en de eerste minister. Uiteindelijk zag De Gucht een machtsoverdracht aan Sterckx wel zitten. Het ziet er naar uit dat Sterckx slechts aanblijft tot na de verkiezingen. Hij heeft niet de ambitie om voorzitter te blijven.

Na de commotie rond de houding van De Gucht in het dossier van het migrantenstemrecht kwam de VLD in een gezagscrisis terecht. Sinds donderdag is De Gucht nog steeds voorzitter, maar neemt premier Verhofstadt de politieke leiding van de partij op zich. In combinatie met zijn functie als eerste minister is dat niet vanzelfsprekend.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in