SAN JOSE - De Amerikaan Andy Roddick, het eerste reekshoofd, speelt in de finale van het ATP-tennistoernooi van San Jose tegen zijn jeugdvriend Mardy Fish. De twee finalisten woonden tijdens hun puberteit zelfs onder één dak. ,,Hij woonde bij mij in tijdens ons juniorenjaar in het lyceum (in Boca Raton, Florida). Wij verbleven letterlijk op enkele meters van elkaar'', legde Roddick (20) uit, die op zoek gaat naar de twaalfde titel in zijn loopbaan, de eerste dit seizoen.

Roddick wipte zaterdag in de halve finale zijn landgenoot Robert Kendrick met 7-6 (7/3), 6-2; Fish verraste de Amerikaan Andre Agassi (ATP-5), het tweede reekshoofd in San Jose en titelverdediger, in drie sets: 5-7, 6-4, 6-2.

Roddick was nooit in gevaar op zijn eigen opslag. De ex-nummer één van de wereld lukte 95 procent van zijn eerste ballen. Hij pakte twee keer de service af van zijn tegenstander en bereikt zo voor het eerst nog eens de finale van een toernooi sinds zijn triomf op de US Open in september.

Roddick en Fish speelden vorig jaar drie wedstrijden tegen elkaar. Tweemaal trok Roddick aan het langste eind. In de finale van Cincinnati op 16 augustus moest hij eerst twee matchballen wegwerken, om dan toch met 4-6, 7-6 (7/3), 7-6 (7/4) te winnen. Ook in Washington was het opslagkanon met 6-1, 6-4 te sterk, maar in Delray Beach moest hij op 4 maart opgeven bij een 7-6 (7/4), 4-3 achterstand.

Uitslagen:
* mannen enkelspel *
  • halve finales:
    Andy Roddick (VSt/1) - Robert Kendrick (VSt) 7-6 (7/3), 6-2
    Mardy Fish (VSt/3) - Andre Agassi (VSt/2) 5-7, 6-4, 6-2
  • Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

    Meld je aan en lees gratis ›

    Vul je e-mailadres en wachtwoord in