Zaterdag in de late namiddag is in Moskou het dak van Het Transvaal-complex, een zwemparadijs in de zuidelijke wijk Jassenovo, ingestort. Daarbij zijn minstens 23 doden en 110 gewonden gevallen. Bij de slachtoffers zijn 25 kinderen. Drie van hen kwamen om.

Gisterennamiddag begaf het koepeldak in glas en spanbeton het over een oppervlakte van 5.000 m². Op het moment van de ramp bevonden zich zo'n achthonderd mensen in het complex. Ze waren verspreid over de zwembaden, saunaruimtes en zonnebanken.

Vanochtend, meer dan twaalf uur na de ramp, blijven de reddingswerkers zoeken naar overlevenden onder het puin. Met speciale generatoren worden het puin verwarmd om te voorkomen dat de vrieskou de toestand van de overlevenden nog zou verergeren.

In de paniek die volgde op de instorting liepen veel badgasten in badpak de straat op, waar de temperatuur al tot min vijftien was gedaald.

Volgens de autoriteiten is de instorting te wijten aan een constructiefout. Het dak zou niet bestand geweest zijn tegen de sneeuwlast en de temperatuurverschillen. Binnenin het complex was het tropisch warm, buiten ijskoud. Ook condensatievorming zou de constructie verzwakt hebben. Het gebouw stond er amper twee jaar en was in recordtempo gebouwd. Er komt nu in ieder geval een onderzoek om na te gaan of alles in orde was met de bouwvoorschriften.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in