AA Gent redt in extremis een punt
Foto: belga
AA Gent leed gisteren bijna een eerste nederlaag sinds 1 november, uitgerekend tegen het KV Kortrijk van ex-coach Georges Leekens. Maar in de blessuretijd redde Azofeifa op vrije trap nog een meer dan verdiend punt met de 2-2. Verbauwhede hield Gent van de zege.
AA Gent kon gisteren bij de herneming na de korte winterstop op de derde plaats voorlopig niet echt dichter bij Club Brugge en Anderlecht kruipen. Het team van coach Michel Preud'homme blijft negen matchen zonder nederlaag na het verlies tegen Germinal Beerschot, maar moest in die reeks (na Anderlecht) een tweede keer een gelijkspel prijsgeven.

Tegen Kortrijk was Gent nochtans bijna de hele match baas, vooral via een heerlijke El Ghanassy. Maar een al even sublieme doelman Glenn Verbauwhede hield Gent af. Een kwartiertje lang, na rood voor een vuile tackle van Ljubijankic, was Kortrijk beter. De West-Vlamingen profiteerden toen via een owngoal van Rosales. In de slotfase verstomde Ibou het Ottenstadion met de erg gevleide 1-2 maar Azofeifa scoorde in blessuretijd alsnog de zeer verdiende 2-2.

Gent nam met gretig voetbal de match in handen in de openingsfase. Kortrijk wachtte af. De West-Vlamingen vingen de Buffalo's op en probeerden via Kums snel de tegenaanval op te zoeken.

Gent had het moeilijk om de organisatie van Kortrijk te ontwrichten. Er was een actie van Rosales, die naast doel besloot en Ljubijankic mikte op Verbauwhede.

Halfweg de eerste helft buitte de thuisploeg dan toch een verdedigend foutje van Kortrijk uit. Na een voorzet van Custovic stond Coulibaly helemaal vrij. Hij pakte de bal aan, draaide zich en werkte zijn zevende van het seizoen tegen de netten. Juichen deed de Senegalese spits tegen zijn ex-ploeg niet.

Vuile tackle Ljubijankic

De match keerde echter toen Ljubijankic rood kreeg voor een onbesuisde tackle op Capon. El Ghanassy toverde wel nog even: voorbij Ciman, die hem nochtans flink vast had, Vandenbroeck en Verbauwhede, maar de afwerking bleef uit.

Maar daarna verdween de gretigheid bij Gent. Het plooide terug en Kortrijk kwam opzetten. Na een voorzet van Benko ging Ciman met twee Gentse verdedigers naar de bal. Die belandde in doel. Een owngoal van Rosales, bleek uit de herhalingen.

Gent was duidelijk van slag en mocht zich gelukkig prijzen toen Jorgacevic een kopbal van Benko tegen de lat duwde en de bal op de lijn en in de handen van de Gentse doelman stuiterde.

Bij Gent moest het gevaar via El Ghanassy komen, maar die raakte er te weinig door. Verbauwhede pakte een lage vrije trap van Custovic en Smolders kopte vrijstaand te zwak.

Sterke Verbauwhede

Kortrijk rook bloed en Leekens bracht aan de rust met Benteke een extra spits in de ploeg. Toch was het Gent dat opnieuw baas was. Custovic wipte het leer over Verbauwhede, maar Ciman redde in hoekschop. Coulibaly kopte die over.

De match werd bitsig en op flitsen van El Ghanassy na niet echt hoogstaand maar wel spannend. Verbauwhede redde een vlam van Custovic en had een uitstekende reflex in huis na een gemeten kopbal van Coulibaly. De Kortrijkse keeper, gehuurd van Club Brugge zette zijn uitstekende eerste seizoenshelft verder met nog eens twee uitstekende reddingen toen El Ghanassy, die andere uitblinker, voor hem opdook. Hij had ook wat geluk, of dwong dat af, toen een verloren voorzet van Custovic bovenop de lat viel.

Kortrijk was niet meer in de buurt van Jorgacevic geweest. Tot elf minuten voor tijd. Capon dook de diepte in op links en legde terug op Ibou, die het Ottenstadion helemaal stil kreeg met de 1-2. Gent leek van ex-coach Leekens een lesje te krijgen zoals het er onder Leekens zelf vaak gaf, maar met een rake vrije trap maakte Azofeifa er toch nog 2-2 van. Meer dan verdiend voor de tien Gentenaars.