Agent zwaargewond bij gevangenisopstand Merksplas
Foto: kvg
MERKSPLAS - Bij de gevangenisopstand in de strafinrichting van Merksplas zijn gisteravond grote vernielingen aangebracht. Het Speciale Interventie Eskadron (SIE) van de federale politie werd opgeroepen om de opstand te onderdrukken. Eén agent liep zware verwondingen op aan het hoofd.
De opstand in de strafinrichting brak maandagmiddag uit. Het personeel besliste in staking te gaan en daarna escaleerden de onrusten in de strafinrichting.

Even leek alles onder controle, maar na de avondwandeling omstreeks 19 uur braken de hevigste onrusten uit. Het Medisch Interventieplan werd ook even afgekondigd. Dat plan wordt op provinciaal niveau afgekondigd wanneer er minstens vijf zwaargewonden zijn gevallen of wanneer er potentieel een groot aantal gewonden kunnen vallen.

Uiteindelijk is één agent met zware verwondingen aan het hoofd overgebracht naar het ziekenhuis. Hij kreeg een slag met een steen op het hoofd.

In totaal zijn een veertigtal gedetineerden maandagavond nog overgebracht naar de strafinrichtingen van Wortel, Hoogstraten en Turnhout. Een twintigtal gedetineerden werd in de strafinrichting van Merksplas zelf geïsoleerd. Er zouden ook enkele gedetineerden lichte verwondingen opgelopen hebben.

Binnenin de strafinrichting zijn door de zware rellen ook grote vernielingen aangebracht. Voornamelijk paviljoen E, de ruimte met de eenpersoonscellen, is zwaar beschadigd geraakt.

Kort voor 23 uur zijn de laatste wagens van het SIE opnieuw vertrokken. Dinsdag verzamelt het personeel aan de ingang van de strafinrichting om te beslissen of er nog verder gestaakt wordt. Voorlopig duurt de staking tot dinsdag 14 uur.