Johansson bijt van zich af
Foto: ap
BRUSSEL - De voorzitter van de Europese voetbalbond UEFA, Lennart Johansson, reageert verrast op de uitlatingen van Joseph Blatter, de voorzitter van de wereldvoetbalbond FIFA. Die had vorige week gezegd dat hij bij de verkiezing van de nieuwe UEFA-voorzitter ging stemmen op de Fransman Michel Platini. "Ik heb liever een voetballer aan het hoofd van de UEFA", zei Blatter. "Ik heb er geen probleem mee om te zeggen dat Platini mijn voorkeur wegdraagt." Johansson wil zichzelf opvolgen.
"Ik ben een beetje verrast door de uitlatingen van meneer Blatter", schrijft de 77-jarige Johansson in een communiqué dat werd verspreid door de Zweedse voetbalbond. "Blatter heeft me indertijd aangemoedigd om me opnieuw kandidaat te stellen en zegde me toen zijn steun toe. Ik heb respect voor de FIFA-voorzitter en ben er zeker van dat hij zijn belofte zal houden."

Johansson toont zich ook ontgoocheld over de houding van zijn uitdager, Michel Platini. "Ik was zeer bedroefd toen hij mijn fysieke capaciteiten hekelde en me verweet dat ik niet in Nyon (waar de hoofdzetel van de UEFA gevestigd is, nvdr) leef." De Zweed zegt dat hij gezond is en dat hij er zeker van is dat hij voldoende steun geniet. "Ik had al meerdere positieve contacten met verschillende verantwoordelijken van de federaties."

Johansson zegt verder nog dat hij in de verkiezingsstrijd nooit zelf persoonlijke aanvallen zal lanceren en dat hij "al dikwijlsop zijn tong heeft moeten bijten" toen hij sommige dingen hoorde of las. De UEFA-baas is ook bezorgd over enkele voorstellen van Platini. "Als die voorstellen effectief aangenomen worden, kunnen er heel wat problemen de kop op steken."

"We kunnen het ons niet permitteren te experimenteren met competities als de Champions League", klinkt het.