Torrentsite Piratebay.org laat oog vallen op ministaatje Sealand
Foto: rr
BRUSSEL - De Torrentsite -een soort van P2P-website- Piratebay.org heeft zijn oog laten vallen op het door niemand erkende ministaatje Sealand, dat onlangs door zijn eigenaar te koop is gesteld. De website wil zich op het platform in de Noordzee vestigen om zo te ontsnappen aan conflicten met de muziek- en filmindustrie. Piratebay.org heeft inmiddels een campagne opgestart om de aankoop te financieren. Wie een duit in het zakje doet, mag zichzelf een burger van Sealand noemen, zo schrijft de nieuwssite ZDNet.be maandag.
Het voormalige militaire platform bevindt zich buiten de Britse kust, heeft een bewoonbare oppervlakte van 550 m2 en werd veertig jaar geleden gesticht door de Brit Roy Bates. Het prinsdom Sealand wordt officieel door geen enkele andere staat erkend. Het bestaat uit een metalen platform dat op twee betonnen pijlers rust en in 1941 buiten de kust bij Harwich werd gebouwd om er een geschutsbatterij te installeren. Het platform is alleen per boot of helikopter bereikbaar.

In 1967 bezette Roy Bates, een oud-majoor in het Britse leger, met zijn gezin het platform. Aangezien het platform zich in internationale wateren bevindt, achtte hij zich gerechtigd een eigen staat uit te roepen en zichzelf de titel "prins" te verlenen. In 1974 werd een Sealandse grondwet ingevoerd. Een vlag, een volkslied, een paspoort en een munteenheid - de "Sealand dollar" - volgden kort daarna. Nu staat het ministaatje te koop voor 750.000 euro.

Volgens The Pirate Bay is Sealand een perfecte aankoop voor hen. In het voorbije jaar moest men afrekenen met juridische acties van de filmindustrie, waardoor de site voor korte tijd verdween. De campagne om Sealand aan te schaffen wordt samen met de organisatie ACFI georkestreerd vanaf BuySealand.com. Op hun blog zeggen de initiatiefnemers dat ze wellicht twee miljoen dollar moeten verzamelen om het ministaatje over te nemen. Indien de onderhandelingen met de huidige eigenaars van Sealand mislukken, wil Piratebay.org proberen om ergens anders een klein eilandje te kopen. Prijzen voor een eiland starten vanaf vijftigduizend dollar, aldus ZDNet.be.