,,Topman Airbus liet broek zakken voor order''
De topman van Airbus had er veel voor over om een order binnen te halen.
NEW YORK - Jean Pierson, de Fransman die van 1985 tot 1998 de scepter zwaaide bij vliegtuigbouwer Airbus, heeft ooit zijn broek laten zakken om een grote order in de Verenigde Staten in de wacht te slepen.
Dat schrijft de Nederlandse krant AD, die zich baseert op het boek 'Boeing versus Airbus', over de felle concurrentiestrijd tussen de twee vliegtuigfabrikanten. Het boek van de Amerikaan John Newhouse verschijnt dinsdag.

Volgens Newhouse was Pierson in 1997 in de VS om een order van vierhonderd vliegtuigen door US Airways veilig te stellen. Toenmalig topman Stephen Wolf van die luchtvaartmaatschappij begon evenwel op het laatste moment aan te dringen op een extra korting.

,,Ik heb niets meer om te geven'', zou Pierson toen hebben geantwoord, terwijl hij zijn broek tot op zijn enkels liet zakken. Wolf gaf toe. ,,Trek je broek omhoog. Ik hoef niet meer geld te hebben'', zei hij. Kort daarna bestelde US Airways enkele honderden Airbus A320's, wat voor het Europese bedrijf een doorbraak betekende op de Amerikaanse markt.

Twee jaar later had Airbus Boeing verdrongen van de eerste plaats op de lijst van best verkopende vliegtuigbouwers. Het Amerikaanse bedrijf lijkt die positie evenwel vorig jaar te hebben heroverd.