HALEN - Het Vlaams Innovatiefonds Vinnof gaat 400.000 euro investeren in de internationale groeimogelijkheden van het Limburgse bedrijf Visys met vestiging in Halen. Dat is gespecialiseerd in de ontwikkeling van digitale en geautomatiseerde inspectiesystemen voor de verwerkende industrie.
Samen met Vinnof stappen ook het management van Visys, de Limburgse Reconversiemaatschappij (LRM) en het Allegro Investment Fund mee in de kapitaalinjectie die een totale waarde van 1.050.000 euro vertegenwoordigt.

Visys werd in 2004 opgericht en is inmiddels uitgegroeid tot een wereldleider in de digitale technologie voor de sorteermarkt. Het bedrijf is actief op het vlak van het automatiseren van visuele inlijnsystemen in de auto-industrie tot sorteersystemen voor onder andere groenten, tabak, glas en afval. De paradepaardjes van Visys zijn de digitale lasersorteermachines ,,Spyder'' en ,,Lynx'', zo luidt het in een mededeling.

Het Vlaams Innovatiefonds, een dochter van de Participatiemaatschappij Vlaanderen, ziet enorm groeipotentieel voor het Limburgse bedrijf. Vinnof wijt dit aan de toenemende problemen inzake voedselveiligheid, afvalsortering of ertsontginning, de stijgende prijs van handenarbeid en strengere controles in de sortering van voedingsproducten en uit de algemene vraag naar meer productcontrole in de verschillende fasen van het productieproces. Algemeen directeur Frank Zwerts is naar eigen zeggen erg verheugd met de kapitaalsinjectie en ziet hierin in de eerste plaats een middel om een snellere expansie te maken in de nieuwe sorteerdivisie van het bedrijf én om op termijn uit te groeien tot één van de wereldspelers in de optische en visuele technologie, zo laat hij weten. /.JDV .