BRUSSEL/ROME - Ondanks meningsverschillen over de luchtaanvallen die de Verenigde Staten vorige week uitvoerden op doelen in het zuiden van Somalië, zitten Brussel en Washington wat betreft de noodzaak om de strijdende partijen in het land zich op het politieke vlak te laten verzoenen op één lijn. Dat heeft eurocommissaris Louis Michel maandag na overleg met een woordvoerder van het Somalische parlement namens de Europese Unie gezegd.
De luchtaanvallen die de VS vorige week uitvoerden op vermoedelijke leden van Al-Qaida konden rekenen op kritiek van de Afrikaanse Unie, de EU en de Verenigde Naties. De aanvallen zouden de stationering van een internationale vredesmacht bemoeilijken en burgers zouden bij de bombardementen getroffen kunnen zijn, zo luidde de kritiek.

De Somalische premier Ali Mohamed Gedi veroordeelde maandag in een interview met het Romeinse dagblad La Repubblica de Europese kritiek op de Amerikaanse bombardementen. Hij zei dat Europese landen de situatie in Somalië beter zouden moeten begrijpen, in plaats van de aanvallen, die gesanctioneerd waren door de Somalische regering, te veroordelen. Tevens zei Gedi dat er geen bewijzen waren voor banden tussen de Somalische islamitische rechtbanken en Al-Qaida, hoewel het volgens hem overduidelijk was dat terroristen zich bij de milities hadden gevoegd.