MOSKOU - In Rusland zijn maandag een reeks maatregelen van kracht geworden die de bedoeling hebben de illegale immigratie drastisch te verminderen.
Met de maatregelen hoopt Moskou ''de toestand van een tiental miljoen buitenlanders te regulariseren die illegaal in Rusland vertoeven'', aldus bevoegd overheidsfunctionaris Denis Soldatikov. Als bonus ziet Soldatikov dat door de ingreep jobs vrijkomen voor Russische burgers.

De ''buitenlanders'' van wie sprake zijn voor het leeuwendeel afkomstig uit wijlen de Sovjetunie -uit nu onafhankelijke landen als Moldavië en Tadzjikistan. Het pakket maatregelen was al in oktober door president Vladimir Poetin aangekondigd. Hij zei toen de Russische markten te willen ''beschermen tegen speculatoren die zich de zakken vullen''.

Het opleggen van quota voor in het land werkende buitenlanders is een nieuwigheid in Rusland. Van de tien tot twaalf miljoen ''illegalen'' uit de ex-USSR zullen er dit jaar nog slechts zes miljoen in Rusland mogen blijven vertoeven.