Selectie WK veldrijden bekend
Foto: belga
BRUSSEL - Op de zetel van de KBWB werden maandag de selecties bekendgemaakt voor het WK veldrijden van 27 en 28 januari in Hooglede-Gits. Bij de elite mogen Erwin Vervecken en Sven Nys als respectievelijk regerend wereldkampioen en leider in de UCI-stand sowieso starten. Zij worden vergezeld door Bart Wellens, Klaas Vantornout, Sven Vanthourenhout, Bart Aernouts, Kevin Pauwels en Davy Commeyne. De reserven zijn, in willekeurige volgorde, Tim Van Nuffel, Jan Verstraeten en David Willemsens.
De eerste zeven namen stonden eerder al vast. Bondscoach Rudy De Bie voegde er maandag nog Davy Commeyne aan toe. ,,Ik heb aan Davy Commeyne de voorkeur gegeven wegens de aard van het parcours én omdat zijn prestatie van zondag in Nommay veelbelovend was. Ik denk dat het parcours er zwaar bij zal liggen en na zijn ziekte kan Commeyne enkel nog maar verbeteren. Ik heb zo eerlijk mogelijk mijn selectie gemaakt en alle factoren in acht genomen denk ik dat Commeyne de beste keuze is", aldus De Bie.

,,Met uitzondering van de vrouwen hebben we in alle categorieën serieuze medaillekandidaten", blikte De Bie vooruit. ,,Maar bij de jeugd is alles heel onvoorspelbaar. Op het EK hebben ze het alvast heel goed gedaan, maar bij de junioren zijn er bijvoorbeeld al vier verschillende Wereldbekerleiders geweest. Bij de beloften hebben we Niels Albert als groot favoriet, en bij de junioren is dat Joeri Adams. Hopelijk gaat ze niet tenonder aan de druk".

,,Bij de profs hebben we de gebruikelijke namen, maar in Nommay hebben we gezien dat we Petr Dlask en Gerben De Knegt zeker in het oog zullen moeten houden. En schrijf ook Mourey niet af, ondanks zijn mindere prestatie van zondag", aldus De Bie.

De KBWB maakte maandag ook de premies bekend, die dezelfde zijn als vorig jaar. Bij de profs is er 15000 euro voorzien voor een gouden medaille, 5000 voor zilver en 2000 voor brons. Bij de beloften zijn de bedragen 2500, 1000 en 500 euro, en bij de vrouwen 1250, 750 en 500 euro. Voor de junioren gaat het om dezelfde bedragen als voor de vrouwen, maar zij krijgen het geld in natura voor de aankoop van materiaal.

De Belgische selecties:

Elite mannen:
Bart Aernouts, Davy Commeyne, Sven Nys, Kevin Pauwels, Sven Vanthourenhout, Klaas Vantornout, Erwin Vervecken, Bart Wellens.
Reserven te kiezen uit: Tim Van Nuffel, Jan Verstraeten, David Willemsens.

Elite vrouwen:
Sanne Cant, Veerle Ingels, Katrien Pauwels, Hilde Quintens, Loes Sels.
Reserven te kiezen uit: Katrien Aerts, Anja Nobus, Joyce Vanderbeken.

Beloften mannen:
Niels Albert, Quentin Bertholet, Rob Peeters, Tom Van den Bosch, Dieter Vanthourenhout.
Reserven te kiezen uit: Maxim Debusschere, Tom Meeusen, Kenneth Van Compernolle.

Junioren mannen:
Joeri Adams, Jim Aernouts, Vincent Baestaens, Stef Boden, Kevin Eeckhout.
Reserven te kiezen uit: Kristof Cop, Stijn Mortelmans, Sven Verboven.