BRUSSEL - Van woensdag 17 tot en met zondag 21 januari wordt de achtste editie van de Tour Down Under gereden. Twee Belgische teams verschijnen aan de start: Predictor-Lotto en Chocolade Jacques. Ook het Zweeds-Belgische Unibet.com zal van de partij zijn, net als de andere ProTourformaties Ag2r, Team CSC, Credit Agricole, Milram en Bouygues Telecom.
Daags voor de start van deze rittenwedstrijd is er de traditionele opwarmer ’Down Under Classic’, een criterium in de straten van Adelaide over 50 kilometer.

De openingsrit in de Tour Down Under wordt meteen de langste van de vijf. In Mawson Lakes wordt het peloton immers op gang geschoten voor een etappe van 152 kilometer met daarin de beklimming van de Humburg Scrub, na goed 40 kilometer wedstrijd. De tweede rit verloopt eveneens over een geaccidenteerd parcours, net als de derde etappe. Op de voorlaatste dag is Old Willunga Hill, tijdens de rit met start en aankomst in Willunga, wellicht weer de scherprechter in deze Australische rittenwedstrijd. Op de slotdag staat het traditionele criterium in de straten van Adelaide op het programma.

Vorig jaar ging de eindzege in de Tour Down Under naar Simon Gerrans. Beste Belg was toen Glenn D’Hollander, die strandde op een tiende plaats met 3:31 achterstand op de Australische laureaat.

Het rittenschema:

Woensdag 17/01: Mawson Lakes - Tanunda (152 km.)
Donderdag 18/01: Mannum - Hahndorf (150 km.)
Vrijdag 19/01: Stirling - Victor Harbor (128 km.)
Zaterdag 20/01: Willunga - Willunga (147 km.)
Zondag 21/01: Criterium in Adelaide (90 km.)

De deelnemende ploegen: Predictor-Lotto, Jacques, Unibet.com, Ag2r, Bouygues elecom, Credit Agricole, Milram, Team CSC, Navigators, Barloworld, Agritubel, Southaustralia.com, UniSa en Nieuw-Zeeland.