Zwitserse rechtbank bevestigt schorsing van Danilo Hondo
Foto: photo news
BRUSSEL - De Duitse wielrenner Danilo Hondo ontsnapt niet aan de twee jaar schorsing die hij kreeg voor het gebruik van het dopingproduct carphedon. Dat maakte het Wereldantidopingagentschap (Wada) maandag bekend. Hondo mag pas op 1 april 2007 opnieuw in competitie treden.
Het Wada baseert zich op een uitspraak van de Zwitserse federale rechtbank, het Zwitserse hooggerechtshof, dat op 12 januari het beroep van de renner verwierp.

De 33-jarige Hondo legde zijn positieve plas af tijdens de Ronde van Murcia in maart 2005. Hij werd toen ontslagen door zijn Duitse team Gerolsteiner. Van de Zwitserse wielerbond, waar hij door zijn Zwitserse licentie van afhangt, kreeg Hondo in juni 2005 een schorsing van een jaar (en een jaar met uitstel).

Op vraag van het Wada en de Internationale Wielerunie (UCI) verzwaarde het Internationaal Sporttribunaal (TAS) in Lausanne de straf in januari 2006 tot twee jaar, waardoor Hondo niet mag fietsen tot 31 maart 2007. De rechter in het kanton Vaud bevestigde de sanctie, maar de uistpraak werd geannuleerd door de Zwitserse federale rechtbank, die oordeelde dat de zaak opnieuw moest beoordeeld worden. Dat is nu gebeurd.

Tijdens deze gerechtelijke procedures kwam Hondo uit voor het Duitse continentale team Lamonta. Met het oog op het seizoen 2007 onderschreef hij een verbintenis bij het Italiaanse continentale team Tinkoff Credit System. Vanaf 1 april 2007 mag Hondo opnieuw fietsen.