MOGADISHU - De Keniaanse politie heeft maandagmorgen een hooggeplaatste leider van de Somalische islamitische milities in een vluchtelingenkamp nabij de grens met Somalië gearresteerd. Dat heeft een Keniaanse veiligheidsfunctionaris gemeld. De arrestatie zou een stap in de goede richting kunnen betekenen om een einde te maken aan het geweld in Somalië.
Leiders van de islamitische milities hebben gezegd dat ze door zullen gaan met hun guerrilla-aanvallen zolang er Ethiopische troepen in Somalië aanwezig zijn. De laatste twee weken is vooral de hoofdstad Mogadishu het toneel geweest van dergelijke aanvallen.

Gewapende strijders voerden zondagavond in Mogadishu een aanval uit op een konvooi van Somalische en Ethiopische troepen. Met raketgranaten vernietigden de strijders een legervoertuig, waarna een half uur durend vuurgevecht plaatshad.

Maandag voerde het Somalische leger met hulp van Ethiopische soldaten van deur tot deur zoekacties uit naar de opstandelingen die voor de aanval verantwoordelijk zijn. Er is niet bekend hoeveel slachtoffers er bij het geweld zijn gevallen. Bewoners van de wijk Hurwa in het noordoosten van Mogadishu, waar de confrontatie plaatsvond, houden intussen hun kinderen thuis van school en bedrijven zijn er gesloten.

Somalische regeringstroepen met hulp van de Ethiopische interventiemacht zijn begonnen met huiszoekingen in Mogadishu om wapens te confisqueren. De operatie stuit op verzet van de lokale bevolking, die bang is onbeschermd achter te blijven als de Ethiopiërs vertrekken.

President Abdullahi Yusuf heeft maandag een burgemeester in Mogadishu aangesteld. Afrikaanse, Europese en Amerikaanse diplomaten, die samen de Contactgroep voor Somalië vormen, hadden op deze maatregel aangedrongen als een belangrijke stap voor de regering om haar machtspositie in de stad te versterken.

Het Somalische parlement gaf de regering zaterdag al toestemming om voor drie maanden de staat van beleg af te kondigen. Het is nog niet duidelijk wanneer de uitzonderingstoestand, die de interim-regering in staat moet stellen definitief haar gezag te vestigen, ingaat.

Een delegatie van de Afrikaanse Unie was zondag in de Somalische hoofdstad bijeengekomen om te zien of het mogelijk is een vredesmacht in Somalië te stationeren. Dat meldde de speciale AU-vertegenwoordiger voor Somalië, Mohamed Foum, zondag. Tot dusver hebben alleen Oeganda, Ghana, Zuid-Afrika, Nigeria, Benin en mogelijk Senegal militaire steun aan Somalië willen toezeggen.

Volgens een brief die het persbureau Associated Press maandag in handen heeft weten te krijgen, zijn door de interim-regering van president Yusuf drie radiostations en de televisiezender Al-Jazeera opgedragen om hun activiteiten in Somalië met onmiddellijke ingang te staken. De brief die ondertekend was door het hoofd van de veiligheidsdienst vermeldde geen reden voor het bevel. Een woordvoerder van een van de radiostations sprak van een aantasting van de vrijheid van meningsuiting en van een triest moment voor het Somalische volk.