MELBOURNE - Roger Federer heeft zich maandag geplaatst voor de tweede ronde van de Australian Open, het eerste grandslamtoernooi van het jaar. Met de Duitser Bjorn Phau, 's werelds nummer 82, had de onbetwiste nummer één van de wereld en titelverdediger echter meer moeite dan gedacht: 7-5, 6-0, 6-4.
Federer vond zijn ritme niet meteen en kwam 5-3 achter in de eerst set. Op dat moment schoot de Zwitser wakker en won tien games op rij, goed voor winst in de eerste twee sets. In de derde set maakte de titelverdediger opnieuw meer fouten dan nodig (29 in totaal), maar toch kon hij na 1u47 met 7-5, 6-0, 6-4 juichen.

Opvallend: in hun enige vorige duel was Phau nog als winnaar naar voren gekomen, maar dateerde wel al van 1999. Sindsdien ontbolsterde Federers talent tot ongekende hoogten, met winst in nu al negen grandslamtoernooien.

In de tweede ronde neemt de Zwitser het op tegen de Zweed Jonas Bjorkman, de nummer 50 van de wereld, die de Fransman Olivier Patience in vijf sets wipte: 5-7, 4-6, 6-0, 6-1, 6-2.