Productie Johnson Controls vandaag hervat
GEEL - In Geel gaat bij toeleverancier Johnson Controls de autozetelproductie voor de Volkswagenfabriek vandaag weer van start. Sinds het begin van de staking in Vorst lag de lijn volledig stil en waren ruim 200 mensen technisch werkloos.
Vakbonden en directie konden vorige week een akkoord sluiten voor ongeveer 80 vaste krachten die vrijwillig zullen moeten vertrekken om naakte ontslagen de volgende maanden te voorkomen. Ruim vijftig tijdelijke contracten worden bovendien na afloop niet meer verlengd.

Om kwart voor acht gaan maandag 85 mensen in één dagploeg aan de slag. Dat aantal werd berekend uitgaande van een productie van 500 zetels per dag. ,,Als just-in-timeleverancier zal het precieze productieaantal van Johnson de komende dagen afgestemd worden op de concrete vraag in Vorst'', zegt Roger Dessers (ABVV).

De mensen die maandag aan de slag gaan, zijn via een routatieregeling opgeroepen. Dinsdag komt een andere groep aan de beurt. Maandag en dinsdag worden bovendien informatievergaderingen georganiseerd rond de regeling die op poten werd gezet om het vrijwillige vertrek op een eerlijke manier te laten verlopen.

,,Vrijdag kunnen alle kandidaten zich om 10 uur opgeven'', gaat Dessers verder. ,,Deze week zullen sowieso 15 arbeiders en 7 indirecte krachten niet meer in de routatieregeling opgenomen kunnen worden. Enkel mensen die al meer dan 5 jaar aan de VW-lijn werken, komen daarvoor in aanmerking. Zij mogen zich tot donderdag 17 uur opgeven'', besluit de vakbondsman.