Antieke site Babylon zwaar beschadigd door coalitietroepen
LONDEN - Amerikaanse en Poolse troepen hebben de ruïnes van de antieke stad Babylon in Irak zwaar beschadigd. Dat staat in een verslag van het Londense British Museum.
De ravage aan de meer dan 2000 jaar oude stad is groot. Zo hebben de zware wielen van legervoertuigen de straten letterlijk verbrijzeld, kwamen archeologische resten terecht in zandzakken en werd op verschillende plaatsen gravel gestort voor de aanleg van parkeer-en landingsplaatsen. In de omgewoelde aarde vonden de archeologen stukjes aardewerk, maar ook een nog complete vaas, beenderen en fragmenten van bakstenen met inscripties in spijkerschrift

Het rapport heeft het verder ook nog over beschadigingen aan de Ishtar-poort. De onderzoekers vermoeden dat soldaten de geglazuurde tegels hebben willen loswrikken.

Archeoloog John Curtis, conservator van de afdeling Nabije Oosten van het British Museum: ,,Het is alsof er een militair kamp zou worden opgericht rond de Grote Pyramiden in Egypte of rond Stonehenge in Groot-Brittannië''. Hij wijst erop dat Alexander de Grote in Babylon begraven werd en dat de stad als een van de zeven wonderen van de antieke wereld werd beschouwd wegens haar ’hangende tuinen’.

Het legerkamp rond de oude stad werd in april 2003 door de Amerikanen opgezet en in september van hetzelfde jaar overgedragen aan de Polen. Er verbleven tot tweeduizend soldaten.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in