Leterme noemt nieuw begrotingsoverschot in 2012 realistisch
Yves Leterme: 'Ik heb tijd tot 2011.' Foto: © BELGA
Premier Yves Leterme wil zo snel als de economie het toelaat, terug een overschot op de begroting. In De Zevende Dag (één) achtte Leterme het realistisch om dat doel tegen 2012 te bereiken. De begroting voor volgend jaar stevent af op een tekort van 1,8 procent van het bnp. De premier wees er op dat de economische groei in elkaar gezakt is en sprak zelfs van een negatieve groeiprognose van 0,4 procent.
Het economisch relanceplan, met het afgesloten loonakkoord, kost de federale regering twee miljard euro extra. De begroting, die al bijgesteld moet worden door steeds slechtere economische groeicijfers, zou daarbij uitkomen op een tekort van 1,8 procent van het bnp.

Leterme ontkent dat de regering zich aan budgettaire avonturen waagt. "Automatisch wanneer je een evenwicht hebt op 2 procent groei en die groei zakt in elkaar tot O,2 of 0,4 procent, krijg je een deficit, door meer uitgaven voor werklozen en door minder inkomsten omdat de mensen minder consumeren", zei hij. "Het is mijn ambitie om zo snel als de economie het toelaat, terug aan te sluiten bij een evenwicht en een overschot. Ik denk dat 2012 daarbij realistisch moet zijn", zei Leterme.

Leterme wees er op dat de tekorten in het buitenland vaak hoger liggen: Frankrijk en de VS stevenen af op een deficite van elk 5 procent. De premier zei ook dat het belangrijk is om binnen de EU-landen op het vlak van begroting bij de top te blijven. Het goedgekeurde relanceplan moet daar bij helpen. "Het kenmerk van het relanceplan is dat het de begroting niet structureel op de helling plaatst", zei Leterme.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in