BRUSSEL - Het lijkt erop dat een uitzending zoals woensdagavond op de RTBF werd uitgezonden, op de VRT niet zou kunnen. Dat zegt de woordvoerder van Vlaams Mediaminister Geert Bourgeois, die verwijst naar de Mediadecreten.

Die bepalen dat de VRT moet bijdragen tot een onafhankelijke, objectieve en pluralistische opinievorming en dat programma's van de nieuwsdienst moeten beantwoorden aan normen inzake journalistieke deontologie, zoals vastgelegd in een deontologische code en een redactiestatuut, legt woordvoerder Ben Weyts uit.

,,Die zijn op verschillende punten vrij duidelijk'', vindt Weyts. Ze bepalen onder meer dat de nieuwsuitzendingen correcte informatie bevatten. In principe hoort fictie niet thuis in een informatief programma. Als dat toch het geval is, moeten er voldoende waarschuwingen aan vooraf gaan zodat bij kijker en luisteraar geen verwarring kan ontstaan.

Tot slot is bepaald dat er geen verwarring mag ontstaan tussen aan strenge normen en onpartijdigheid gebonden informatieprogramma's en andere programma's, luidt het voorts.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig