BRUSSEL - Al degenen die deelnemen aan dergelijke uitzending, zouden zich moeten bezinnen. Dat heeft premier Guy Verhofstadt donderdag gezegd tijdens het vragenuurtje in de Kamer, in een reactie op de RTBF-uitzending over de fictieve onafhankelijkheidsverklaring van Vlaanderen. De CD&V verwijt kamervoorzitter De Croo het fuctioneren van het parlement in gevaar te brengen.

De eerste minister liet woensdagavond al zijn ongenoegen blijken over de uitzending. Donderdag wees hij de politici die eraan deelnamen terecht. Zij moeten zich hierover bezinnen, luidde het.

Verhofstadt had het in de plenaire vergadering vooral gemunt op CD&V-fractieleider Pieter De Crem, die na afloop van de docu-fictie deelnam aan het debat onder politici. Volgens zijn woordvoerder wist De Crem echter niet dat het debat zou plaatsvinden na dergelijke uitzending.

De Crem en zijn partijgenoot Paul Tant schoten dan weer met scherp op kamervoorzitter Herman De Croo, die volgens hen twee keer op twee dagen zwaar uit de bocht ging. Een eerste keer met zijn verklaringen dat prins Laurent niet op de hoogte was van de fraude in het leger (,,U heeft het principe van de scheiding der machten niet gerespecteerd''), een tweede keer met zijn deelname aan het RTBF-programma.

,,U brengt het functioneren van deze instelling in gevaar. Wij vragen de conferentie van de voorzitters om zich deze namiddag uit te spreken over uw functioneren als voorzitter'', stelde De Crem.

Over de RTBF-uitzending zelf werden tijdens het vragenuurtje geen vragen gesteld. Een vraag van het FN werd uiteindelijk niet weerhouden.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig