BRUSSEL - Fadila Laanan, minister van Media in de Franse Gemeenschap, zegt dat het te vroeg is om al te spreken van mogelijke sancties tegen de RTBF en met name tegen gedelegeerd-bestuurder Jean-Paul Philippot. Volgens Laanan slaat de kritiek op de uitzending op de vorm ervan, niet op de inhoud.

,,Ik wil eerst een gesprek hebben met Philippot en daarna kennis nemen van het rapport dat is opgevraagd bij de commissarissen van de RTBF in de schoot van de raad van bestuur van de omroep'', aldus Laanan na afloop van een vergadering van de mediacommissie in het parlement van de Franstalige gemeenschap.

Het separatisme-thema is belangrijk en moet behandeld worden, maar de manier waarop de uitzending het thema aanpakte, vormt volgens de PS-minister een probleem. ,,Het is belangrijk om de uitzendingen die men uitzendt, te signaleren en aan de burger uit te leggen in welk spel hij meespeelt'', aldus Laanan.

Laanan herhaalde dat ze vooraf niet op de hoogte was gesteld van de uitzending. Dat de RTBF de uitzending voor haar geheim heeft gehouden, behoort tot de redactionele vrijheid en toont volgens Laanan ook aan dat de RTBF, in tegenstelling tot wat soms gesuggereerd wordt, niet in handen is van de socialisten.

Laanan heeft later vandaag een gesprek met RTBF-baas Philippot over de veelbesproken nepuitzending.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig