BRUSSEL - Kamervoorzitter Herman De Croo wist niet dat de RTBF de opname van hem, die twee maand geleden werd afgenomen, zou gebruiken in de ganse montage. Hij voelt zich er ''een beetje onvrijwillig ingeloodst'' en vindt het ''niet fair'' dat men bij de Franstalige openbare omroep niet heeft gezegd in welke context zijn verklaring zou worden gebruikt.
De Croo was één van de politici die werden opgevoerd in de nepuitzending over het Vlaams parlement dat eenzijdig de onafhankelijkheid van Vlaanderen had uitgeroepen. De Kamervoorzitter legde uit dat het Vlaams parlement daartoe de bevoegdheid niet heeft, een ''objectieve verklaring''.

,,Twee maanden geleden werd ik door de RTBF-redactie gevraagd hoe ik zou reageren mocht het Vlaams parlement de onafhankelijkheid proclameren. Ik heb dat toen kort uit de doeken gedaan, maar men heeft me niet uitgelegd in welke context dat zou worden gebruikt'', legt De Croo donderdag uit.

Pas eergisteren kreeg De Croo de vraag of hij wilde deelnemen aan een debat, wat hem overigens niet paste, en pas gisterenavond kreeg hij een sms met de melding dat hij best eens zou kijken naar de uitzending op RTBF.

,,Ik vind het niet fair dat men niet zegt in welke context men mijn verklaring, die ik objectief heb afgelegd, zou gebruiken om de uitzending een soort credibiliteit te geven'', gaat de Kamervoorzitter voort. ,,Ze hebben me niet gevraagd in het spel mee te spelen''.

Algemeen gezien vindt hij dat de RTBF over de schreef is gegaan. De Croo heeft overigens pas het einde van de nepreportage gezien en dat vond hij ''karikaturaal en totaal ongeloofwaardig''. Hij weet niet hoe ernstig het eerste deel van de uitzending was, maar het deel dat hij gezien heeft, was ''bijna lachwekkend''.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig