Frank Slaets veroordeeld tot 18 maanden cel
De correctionele rechtbank van Antwerpen heeft zakenman Frank Slaets, de ex van Véronique De Kock, donderdag veroordeeld tot achttien maanden en een boete van 25.000 euro wegens schriftvervalsing en witwaspraktijken.
De strafrechter achtte het bewezen dat de villa in Schilde, waar Slaets al sinds 1992 woont, met geld van illegale herkomst gefinancierd werd.

Het riante optrekje is officieel eigendom van de patrimoniumvennootschap Bena Invest nv. Die werd tot midden jaren ’90 bestuurd door Moshe B.A. (Ben Ari) en zijn vrouw en zoon. In 1997 kocht de Oekraïense zakenman Sergiy Z. (Zagulyayev) de firma over. Slaets heeft altijd beweerd dat hij als een soort conciërge gratis in de villa mocht wonen.

De rechtbank oordeelde dat de 40-jarige Slaets meer is dan alleen maar de conciërge. Volgens de strafrechter is hij diegene die de constructie van Bena Invest bedacht heeft en is hij ook de werkelijke eigenaar van het domein. De familie B.A. en Sergiy Z. deden louter dienst als zijn stromannen. Om deze frauduleuze constructie op poten te zetten, stelden de beklaagden een aantal valse documenten op en maakten ze zich dus schuldig aan schriftvervalsing.

De villa en het domein, die Bena Invest in 1992 van Kremlyovskaya-wodkabaas Riccardo Fanchini gekocht had, werden bovendien onderhouden met geld van illegale herkomst. Van welk misdrijf dat geld afkomstig is, is niet duidelijk. Maar om van witwas te kunnen spreken, volstaat het om aan te tonen dat elke legale herkomst is uitgesloten. En dat is volgens de rechtbank hier het geval.

De villa en de gronden werden daarom verbeurd verklaard. De strafrechter beval ook de ontbinding van het patrimoniumvennootschap Bena Invest nv. Moshe B.A. kreeg een jaar cel, waarvan de helft effectief. Zijn vrouw, zijn zoon en Sergiy werden elk tot zes maanden cel met uitstel veroordeeld.

Slaets en ex-miss België Véronique De Kock besloten in april dit jaar een einde te maken aan hun vijfjarige relatie.