BRUSSEL - ,,Het was verkeerd om de kijkers niet meteen, duidelijk en doorlopend te signaleren dat de uitzending pure fictie was. Daardoor werd het doel, de bevolking doen nadenken over de toekomst van België, volledig gemist omdat ze te geëmotioneerd, overdonderd of verward bezig waren met de vraag of het echt was'', zo reageerde de Brusselse minister-president Charles Picqué donderdag op de RTBF-nepuitzending.
Charles Picqué, die zelf meewerkte aan de uitzending, toonde zich verrast over de vorm van de uitzending en het uiteindelijke resultaat dat volgens hem niet overeenstemde met wat hem vooraf was voorgesteld. Volgens de Brusselse minister-president leek het op "opiniemanipulatie" en op "sensatiezucht die de kwaliteit van het debat niet bevordert".

Di Rupo: ,,Onverantwoord en onburgerlijk''
PS-voorzitter en Waals minister-president Elio Di Rupo vindt het onaanvaardbaar dat er gespeeld wordt met de instellingen en de stabiliteit van het land zoals volgens hem gebeurde in de RTBF-uitzending ,,Questions à la Une'' woensdagavond. Dat laat Di Rupo in een persbericht weten. Hij noemt dat soort uitzendingen ''meer dan betwijfelbaar''.

,,Op een moment dat ons land dooreengeschud wordt door separatistische intenties, is het onverantwoord en onburgerlijk om de kijkers van de openbare omroep te doen geloven dat de Vlamingen unilateraal de onafhankelijkheid hebben verklaard, en om de monarchie in vraag te stellen'', aldus Di Rupo.

,,Door zo te handelen, hebben de verantwoordelijken van de uitzending het vertrouwen dat de burger in de RTBF stelt, misbruikt'', aldus nog de PS-voorzitter. ,,De PS vindt dat de Franstalige burgers het recht hebben om in alle objectiviteit, onpartijdigheid door de openbare omroep te worden ingelicht. De mensen voor de gek houden zoals hier, heeft geen plaats in ons land. Iedereen kent de grote ernst van de communautaire spanningen maar al te goed'', aldus nog Di Rupo.

Flahaut: ,,Schandalig''

Minister van Defensie André Flahaut is niet te spreken over de uitzending ''Questions à la Une-télé'' op de Franstalige openbare omroep.

,,Het is weerzinwekkend, niet te tolereren en schandalig'', zo liet Flahaut zich woensdagavond ontvallen op een vergadering in Namen. ,,Er mag niet gespeeld worden met de instellingen'', zo voegde hij er nog aan toe. Het is volgens Flahaut ''triestig als de RTBF niets beters vindt om kijkers mee te halen''.

Flahaut vraagt dat de bevoegde voogdijminister de openbare omroep over de zaak tot de orde roept.

Milquet:,,Onverantwoord en niet opportuun''

CdH-voorzitster Joëlle Milquet noemt de fictieve RTBF-uitzending van woensdagavond ''niet verantwoord en niet opportuun'' en vindt dat de zaak onmiddellijke opheldering verdient. ,,Men mag niet spelen met de toekomst van het land en de binding van de Belgen aan het land'', aldus Milquet in een persbericht.

Durant: ,,Overdonderd''

Ecolo-kopstuk Isabelle Durant zegt dat ze "overdonderd" was door de uitzending. ,,Men mag de toekomst van het land niet op die manier banaliseren'', aldus Durant.

,,Ik ben totaal overdonderd door de uitzending en de manier waarop dit belangrijke onderwerp, de toekomst van ons land, is aangepakt. Zonder waarschuwing monteert men een fictieve uitzending over de toekomst van ons land met daarbij het risico om het thema te banaliseren'', aldus nog Durant.

,,Heel veel mensen hebben het geloofd. Ik versta dat men originele manieren zoekt om een onderwerp te behandelen, maar het debat over de toekomst van het land verdient een andere aanpak'', besluit de Ecolo-politica.

De Decker: ,,Volkomen ontoelaatbaar''

Minister van Ontwikkelingssamenwerking Armand De Decker (MR) is verontwaardigd over de RTBF-uitzending van woensdagavond over de onafhankelijkheid van Vlaanderen. ,,Het einde van België als een realiteit voorstellen, is volkomen ontoelaatbaar'', luidt het donderdag in een persmededeling.

,,Het aan de kaak stellen van de Belgische instellingen en van de monarchie door journalisten met een blijvende verwarring tussen informatie en fictie is onaanvaardbaar voor een publieke zender'', stelt de minister nog. De Decker vraagt de Franse Gemeenschap om haar verantwoordelijkheid op te nemen als gezagsorgaan met voogdij over de RTBF.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig