BRUSSEL - Fadila Laanan, minister van Media van de Franse Gemeenschap, wil RTBF-baas Jean-Philippot op het matje roepen. Ze vraagt ook dat er bij de RTBF een intern onderzoek wordt gevoerd naar de docu-fictie rond de onafhankelijkheidsverklaring van Vlaanderen die de Franstalige openbare omroep woensdagavond heeft uitgezonden.
"Ik vind de gang van zaken totaal betwijfelbaar", aldus Laanan in een reactie aan Belga. "En ik stel me ook vragen over de deontologie van de journalisten die aan de uitzending hebben meegewerkt, want het is strijdig met de regelgeving van de Franstalige gemeenschap", aldus de PS-minister nog.

Laanan werd op de hoogte gesteld van de uitzending na een reeks "paniekerige" telefoontjes en sms’jes die ze in de loop van de avond ontving. Pas nadien toonde de RTBF de boodschap "Ceci est une fiction" ("Dit is fictie"). Die boodschap kwam er op vraag van het kabinet van mijn kabinet, aldus Laanan nog.

De fictieve uitzending zal aan bod komen op de volgende raad van bestuur van de Franstalige openbare omroep. Dat heeft Jean-François Raskin, voorzitter van de raad van bestuur bij de RTBF woensdagavond aangekondigd. De uitzending lokte een storm van reacties uit.

Volgens Raskin gaat het om het evalueren van de reden waarom de openbare omroep heeft gekozen voor die specifieke aanpak waarbij de onafhankelijkheidsverklaring van Vlaanderen onaangekondigd in scène werd gezet. Daarnaast wil Raskin ook de impact van een dergelijke aanpak nagaan.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig