,,Ik wilde niemand kwetsen''
Foto: photo news
In een interview dat vandaag in Vrij Nederland verschijnt, spreekt vice-premier Freya Van den Bossche zich al even denigrerend uit over het Nederlandse kabinet als minister De Gucht een half jaar geleden. ,,Ik wilde niemand kwetsen'', zegt Van den Boscche nu. Ze ontkent echter niet dat ze Nederlandse politici ,,hardvochtig'', ,,kleinburgerlijk'' en ,,stijf'' noemde. Ze biedt wel haar excuses aan voor de harde woorden
Opnieuw haalt een Belgische minister uit naar Nederlandse collega's. Na de minister van Buitenlandse Zaken, Karel De Gucht (VLD), schiet dit keer vice-premier Freya Van den Bossche (SP.A) met scherp op het Nederlandse kabinet. In een interview dat vandaag in Vrij Nederland verschijnt, vormen zowel het beleid als de persoonlijkheid van de betrokkenen munitie voor de socialiste.

Het interview gaat voornamelijk over Van den Bossche zelf, maar ze geeft ook haar visie over de Nederlandse politiek. De bezuinigingen van de regering-Balkenende bestempelt ze als een ,,verkeerd soort zuinigheid, die consumenten ertoe aanzet hun geld op te potten in plaats van uit te geven''. ,,Je ondermijnt het consumentenvertrouwen en dan gaat het van slecht tot slechter'', zegt Van den Bossche.

,,Wat ik bij jullie zie, is dat WAO'ers (arbeidsongeschikten, red.) naar de bijstand worden overgeheveld in plaats van dat ze werk krijgen aangeboden. Los van mijn ideologische voorkeuren zeg ik als minister van Begroting: zo los je het probleem van het financieringstekort nooit op. Dat los je alleen op als meer mensen aan de slag gaan'', gaat ze voort.

,,Er wordt hardvochtig beleid gevoerd. Er ontstaat een maatschappij van winnaars waarbij anderen uit de boot vallen. Zo'n tweedeling van de samenleving wijzen wij in België af'', aldus nog de SP.A'ster. ,,Ik begrijp niet dat Balkenende het zo doet. Die man wil zeker niet worden herkozen als minister-president?''

Van den Bossche becommentarieert ook (,,spontaan'') de ministers, aan de hand van foto's. Dat gebeurde grappend, maar de weerslag ervan vond wel zijn weg naar het blad. ,,Balkenende is 49? Zou je niet zeggen. Die droeg op zijn negentiende waarschijnlijk al zo'n gestreept pak.''

,,Is Gerrit Zalm pas 53 jaar? Hij ziet er veel ouder uit'', zegt ze over de minister van Financiën. En zijn collega van Justitie: ,,Wie is dat? Piet Hein Donner? Jezus, wat kijkt hij plechtig uit zijn ogen. Is hij van adel?''

In het algemeen vindt Van den Bossche de Nederlandse regeringsleden niet flamboyant genoeg. ,,Hebben jullie in jullie kranten soms personeelsadvertenties staan met: als je niet stijf, truttig en kleinburgerlijk bent, kom je niet in aanmerking voor een ministerspost?'' vraagt ze.

Begin juni deed zich een diplomatiek incident voor tussen ons land en Nederland, na vergelijkbare uitspraken van De Gucht.

De Gucht liet zich laatdunkend uit over de Nederlandse aanpak van het referendum over de Europese grondwet. Hij omschreef de Nederlandse premier Jan Peter Balkende toen als ,,een mix van Harry Potter en extreme stijfburgerlijkheid''. De Nederlandse regering liet toen weten die uitlating onacceptabel te vinden. Of het dit keer zo'n vaart zal lopen, is onduidelijk. Zalm kon in elk geval hartelijk lachen met het nieuws over het interview. ,,Hij vindt het een goede Belgenmop en kijkt er naar uit om het gehele interview te lezen''. vertelde zijn woordvoerster aan Belga.

Van den Bossche liet gisterenavond weten dat ze beseft dat sommige uitspraken kwetsend zijn. ,,Ik had ze beter niet gedaan'', aldus de SP.A'ster, die tegelijk laat weten ,,achter de begrotingskritiek te blijven staan''.

AD crasht

De uitspraak lokt in Nederland heel wat reacties los. Het forum van het Algemeen Dagblad werd al afgesloten omdat de site het aantal bezoekers niet meer aankon.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig