BRUSSEL - De Europese Commissie heeft een drie jaar oud conflict met Frankrijk en Duitsland over de toepassing van begrotingsrichtlijnen opgelost door af te zien van sancties. Parijs en Berlijn hebben in ruil daarvoor toegezegd dat hun begrotingstekort in 2005 binnen de limiet van de Europese Unie, 3 procent van het bruto binnenlandse product, zal blijven.

De EU-Commissie ging akkoord met de begrotingsvoorstellen van beide landen voor 2005. ,,Gezien de stappen van Frankrijk en Duitsland, lijkt het dat op dit moment geen verdere maatregelen nodig zijn'', zei commissaris monetaire zaken Joaquin Almunia. Hij waarschuwde echter dat het begrotingstekort van beide landen ,,kwetsbaar blijft'' en dat mogelijk ,,de begrotingscontrole'' alsnog moet worden uitgebreid.

De Commissie zegt mede af te zien van disciplinaire maatregelen omdat zij in juli haar zaak voor het Europese Hof van Justitie tegen beide landen heeft gewonnen. De Commissie besloot beide landen te vervolgen nadat zij er in waren geslaagd de regels na herhaalde schendingen op te rekken. Na de uitspraak van het Hof stelde de Commissie nieuwe, strikte richtlijnen vast voor 2005.

De Duitse regering heeft voor 2005 een begrotingstekort voorspeld van 2,9 procent, tegen 3,75 procent voor dit jaar. Ook de Fransen hopen op een tekort van 2,9 procent in 2005, tegen 3,9 procent in 2004.

Frankrijk en Duitsland zijn niet de enige landen die worstelen met een begrotingstekort. Tien van de in totaal 25 lidstaten stevenen af op een overschrijding van de 3-procentslimiet in 2004.