CHISINAU - Moldavië is beledigd door de aanhoudende aanwezigheid van Russische strijdkrachten op zijn grondgebied. Dat heeft de Moldavische president Vladimir Voronin afgelopen weekeinde gezegd op een congres van de regerende communistische partij. De televisie deed vandaag verslag van de bijeenkomst.

In Trans-Dnjestrië, een in 1992 van Moldova afgescheiden oostelijke provincie waar etnische Russen wonen, zijn ongeveer achttienhonderd Russische soldaten gestationeerd om grote wapen- en munitievoorraden te bewaken die daar na het uiteenvallen van de Sovjetunie zijn achtergebleven.

,,Wat is de reden om Russische troepen in Moldavië te houden? Zijn we alleen maar vrienden van Rusland onder de dreiging van zo’n duizend Russische artilleristen?'' vroeg Voronin.

Rusland heeft in 1999 beloofd de wapens en troepen uit Moldavië weg te halen, maar daar slechts zeer ten dele aan voldaan. Onlangs liet een hoge Russische functionaris doorschemeren dat de resterende troepen voorgoed zullen blijven. Voronin zei dat Moldavië eerder dit jaar een door Rusland opgesteld vredesplan met Trans-Dnjestrië heeft afgewezen omdat daarin werd voorgesteld de Russische troepen twintig jaar te laten blijven.

Voronin zei ook dat op dit moment Russische soldaten in Tsjetsjenië worden gedood met wapens die uit opslagplaatsen in Trans-Dnjestrië zijn gestolen en dat Moldavië geen verantwoordelijkheid wil dragen voor het verdwijnen van wapens. Eerder deze maand heeft ook de Moldavische minister van buitenlandse zaken Andrej Stratan kritiek geoefend op de aanwezigheid van de Russische militairen. Moldavië is het laatste land in Europa onder vreemde bezetting, zei hij tegen zijn Europese collega’s.

Voronin heeft het ook met Rusland aan de stok gehad over zijn streven de betrekkingen met de Europese Unie te versterken. Moldavië moet niet proberen Rusland voor Europa te verruilen, waarschuwde de Russische ambassadeur.