BRUSSEL - KBC bank gaat niet meer investeren in producenten van uraniumwapens. Dat heeft Netwerk Vlaanderen dinsdag bekendgemaakt en wordt bevestigd door de grootbank. KBC is voorlopig de eerste en enige bankgroep in België die niet meer in uraniumwapens investeert.

Daarmee staat KBC op ethisch vlak het verst, aldus Netwerk Vlaanderen. Eerder al besliste de groep om niet meer te investeren in producenten van antipersoonsmijnen en clusterbommen. Omdat antipersoonsmijnen illegaal zijn, stopten ook een aantal andere Belgische banken met investeringen daarin. Clusterbommen en uraniumwapens zijn dat niet.

,,Het feit dat KBC een stap verder gaat dan alleen ilegale wapens bannen is een sterk ethisch signaal'', aldus Christophe Scheire van Netwerk Vlaanderen, een vzw die werkt rond anders omgaan met geld. Volgens Netwerk Vlaanderen zijn een aantal andere banken - onder meer Fortis, Dexia en ING - wel aan het werken aan een wapenbeleid.

KBC bank bevestigt dat het enkele dagen geleden besliste om niet meer te investeren in uraniumwapens. ,,Eerder werden al stappen genomen om financieringen in wapensystemen te bannen, de recentste beslissing sluit uraniumwapens uit'', aldus een KBC-woordvoerster, die eraan toevoegde dat de grootbank niet veel investeringen meer telt in wapensystemen. Volgens Netwerk Vlaanderen zou een eventuele verdere stap het bannen van investeringen in kernwapens en antitankmijnen kunnen zijn.

Netwerk Vlaanderen - dat samen met Forum voor Vredesactie, Voor Moeder Aarde en Vrede sinds oktober 2003 actie voert tegen investeringen van Belgische Bankgroepen in wapens - wijst erop dat uraniumwapens wereldwijd erg omstreden zijn. Uranium wordt verwerkt in munitie omdat het beter doordringt in het pantser van tanks. De stofdeeltjes die daarbij vrijkomen zijn uiterst giftig.