De Beule haalt gelijk in beroep (update 3)
BRUSSEL - Voetballer Davy De Beule heeft vandaag, dinsdag, gelijk gekregen van de rechtbank van eerste aanleg te Brussel in zijn zaak tegen de KBVB. De ex-speler van Lokeren verbrak zijn contract eenzijdig, maar de voetbalbond gaf hem ’niet vrij’. Vandaag kreeg hij in beroep dus wel gelijk van de rechter.

,,Wij hebben ons gram gehaald'', stelde advocaat Johnny Maeschalck van Davy De Beule. ,,Wil de KBVB deze laatste uitspraak niet naleven dan hangt hen een dwangsom van 1000 euro per dag boven het hoofd. De voetbalbond kan wel nog in cassatie gaan, maar dat zal niet veel meer wijzigen aan de zaak. Davy De Beule kan, van zodra hij een nieuwe ploeg vindt, opnieuw zijn beroep als profvoetballer uitoefenen'', stelde meester Maeschalck.

De Beule had in augustus eenzijdig zijn contract bij eersteklasser Sporting Lokeren, dat hem nog tot 30 juni 2005 aan de club bond, verbroken. Hij was namelijk van mening dat de club een ernstige fout had begaan door hem uit de eerste ploeg te zetten omdat hij zijn contract niet wilde verlengen. Volgens De Beule kon hij volgens de wet van juli 1978 hierdoor zijn contract verbreken.

In eerste instantie had rechter Bellemans begin oktober geoordeeld dat De Beules klacht ontvankelijk maar niet gegrond was.

AA Gent wil vlug rond de tafel zitten

De kans is heel groot dat Davy De Beule eerstdaags een contract ondertekent bij AA Gent. Onder trainer Georges Leekens werkte hij daar reeds zo’n twee tot drie maand de oefensessies af om zijn conditie te onderhouden. Het door spelersnood getergde AA Gent krijgt met de vrijspraak van Davy De Beule dus misschien een ’geschenk uit de hemel’. De Oost-Vlaamse club wil alvast zo vlug mogelijk rond de tafel zitten met de speler.

,,Een speler van het kaliber van Davy De Beule aantrekken, is altijd een geschenk uit de hemel'', meldde de manager van AA Gent, Michel Louwaegie. ,,Maar zover is het zeker nog niet. Ik hoop alvast dat we tot een akkoord komen, maar we moeten eerst eens rond de tafel zitten. Het liefst van al zou ik dat zo snel mogelijk zien gebeuren. Wij zitten door diverse blessures in een ware spelersnood.''

Ook trainer Georges Leekens hoopt dat De Beule zijn spelerskern vlug komt versterken: ,,Dit is natuurlijk heel goed nieuws voor de speler in kwestie en hopelijk ook voor AA Gent. Natuurlijk wil ik Davy er maar al te graag bij hebben, maar daar beslis ik dus niet alleen over. Davy trainde al een tijdje met ons mee en doet het meer dan behoorlijk. Hij liep wel onlangs een klein enkelletsel op, maar dat is te verwaarlozen. Er zullen wel nog andere kapers op de kust zijn. Ik hoop alvast uit de grond van mijn hart dat ik hem na de winterstop kan opstellen.''

,,Ik wil zo snel mogelijk weer voetballen''

Davy De Beule haalde opgelucht adem toen hij hoorde dat de rechtbank hem in het gelijk stelde in zijn zaak tegen de Koninklijke Belgische Voetbalbond. ,,Mijn enige betrachting is om nu zo snel mogelijk opnieuw als voetballer aan de slag te gaan. Bij welke club zal de toekomst wel uitwijzen. Een ding is zeker en dat is dat met dit vonnis gerechtigheid geschiedde.''

,,Ik heb opnieuw een toekomst als voetballer. Een contract ergens tekenen kan snel gaan, maar kan ook een tijdje op zich laten wachten. Ik wil alles eens rustig bekijken. Er zijn tal van gegadigden. Ik hou me wel aan mijn belofte en ga eerst met de mensen van AA Gent onderhandelen. Zij gaven me immers de kans om mijn conditie in de beste omstandigheden te onderhouden. Zeker toen vanuit de Profliga een vorm van embargo tegen mij werd gesteld. Ik heb enorm veel respect voor wat ze bij Gent voor mij hebben gedaan. Ik voel me goed bij de ’Buffalo’s’ maar een contractueel akkoord is er nog niet. Dat kan komen, maar de mogelijkheid bestaat ook dat ik nog uitwijk naar een andere ploeg. We gaan dat eens goed bespreken met mijn makelaars'', gaf Davy De Beule mee.

Rene Veyt, makelaar van Davy De Beule, is gematigd optimistisch over de vrijgave van zijn cliënt. ,,De uitspraak van de rechtbank bracht ons heuglijk nieuws, maar ik wil eerst en vooral het vonnis eens goed doornemen, voor wij met de voetbalclubs naar de onderhandelingstafel trekken.''

,,Dit vonnis, gesteld door drie rechters, zou zo’n 27 of 28 bladzijden boeiende lectuur bevatten. Deze uitspraak wil ik catalogeren als ’de evidentie zelve’ maar had kunnen vermeden worden indien de KBVB zijn verantwoordelijkheid eerder had opgenomen. Het is logisch dat we eerst met AA Gent willen onderhandelen over een mogelijk contract. Dat is ook de wens van Davy De Beule, mede omdat de club zich heel loyaal tegenover de speler opstelde. Maar die contacten volgen pas nadat wij het vonnis helemaal bekeken hebben'', besloot Veyt.