JERUZALEM - De gewapende Palestijnse opstand tegen Israël is een vergissing en moet stoppen, heeft de Palestijnse interim-leider Mahmoud Abbas gezegd in een interview. Daarmee neemt hij op het hoogtepunt van zijn campagne voor de verkiezingen van 9 januari publiekelijk afstand van het beleid van wijlen Yasser Arafat.

Mahmoud ventileerde zijn mening over de huidige intifada ook al tijdens Arafats leven, maar meestal in besloten kring. Toen hij bij de lancering van het routekaart-vredesplan in 2003 met zijn kritiek naar buiten trad, werd hem dat in Palestijnse kring bijzonder kwalijk genomen.

In het vraaggesprek met de in Londen verschijnende Arabische krant Asharq al-Awsat, zegt Abbas dat de Palestijnen zich geweldloos moeten verzetten tegen de Israëlische bezetting. Het is belangrijk dat er geen wapens aan te pas komen, zei hij, ,,omdat de opstand een legitiem recht van de bevolking is om hun afwijzing van de bezetting uit te drukken''. Het gebruik van wapens heeft schade gedaan en moet stoppen, aldus Abbas.

Het Palestijnse veiligheidsapparaat, dat volgens Israël een einde moet maken aan de anti-Israëlische aanslagen, verkeert in chaos, zei Abbas, en moet worden samengesmeed en gestroomlijnd. Hij zei verder dat hij met de Hamas en de Islamitische Jihad onderhandelt over het opgaan van deze militante groepen in de PLO. Getuige de aanslag van zondag op een Israëlische controlepost, waarvoor de Hamas en radicale elementen uit de Fatah-organisatie zich verantwoordelijk hebben gesteld, heeft Abbas nog geen succes geboekt met zijn pogingen de militante groepen tot een staakt-het-vuren te bewegen.