VRT stelt gedragscode op voor co-sportcommentatoren
BRUSSEL - Personen die wegens sportgebonden strafbare feiten veroordeeld zijn, worden niet meer ingezet als co-commentator in een sportprogramma of als centrale gast bij een chatsessie. Dat staat in een nieuwe gedragslijn die de openbare omroep VRT heeft opgesteld.
De gedragslijn komt er naar aanleiding van de commotie in oktober rond gastcommentator Johan Museeuw. Op 10 oktober fungeerde de gewezen wielrenner uit Gistel als co-commentator op de VRT bij de voorlaatste wereldbekerwedstrijd Parijs-Tours. Dat was enkele dagen nadat de Leeuw van Vlaanderen veroordeeld was tot 4 jaar schorsing, waarvan 2 jaar voorwaardelijk, voor dopinggebruik. Vlaams minister van Media Geert Bourgeois kwam tussenbeide en na een onderhoud met de top van de openbare omroep werd Museeuw tijdelijk geweerd van het scherm.

Intussen heeft de VRT zich beraad en een gedragslijn uitgewerkt. ,,Ten aanzien van personen die in een sportcontext in opspraak zijn gekomen, wordt een strikt beleid gehanteerd voor hun optreden als (co-)commentator of centrale gast in sportprogramma’s en als centrale gast bij chatsessies. Zo nemen we onze verantwoordelijkheid betreffende de ethiek in de sportwereld'', luidt het.

Over de inzet van personen die in opspraak zijn gekomen bij sportgebonden strafbare feiten, maar nog niet veroordeeld zijn, wordt ad hoc een beslissing genomen. De algemene hoofdredacteur nieuws en sport voor televisie en radio en de hoofdredacteur voor online nemen daarover een beslissing. ,,De maatstaven die daarbij gehanteerd worden: de ernst van de feiten, het moment waarop de feiten hebben plaatsgevonden en de bronnen waarop de berichtgeving van de strafbare feiten gebaseerd is'', zegt Luc Van Langenhove, chef sport van de radio.

Iemand die veroordeeld is, wordt sowieso niet meer ingezet als co-commentator. ,,Dit gebeurt zolang de straf loopt en vanaf het moment dat de veroordeling is uitgesproken'', benadrukt Van Langenhove.

Concreet komt het erop neer dat bijvoorbeeld Johan Museeuw de komende twee jaar zeker niet meer als co-commentator fungeert bij sportprogramma’s op de openbare omroep. ,,Veroordeelde personen spelen geen dragende rol meer in sportprogramma’s. We gaan wielrenners als Museeuw natuurlijk niet weren uit jaaroverzichten en dergelijke'', aldus Van Langenhove.