ROME - De leiding van de Italiaanse groep Fiat en van het Amerikaanse autoconcern General Motors (GM) zijn in Zürich onderhandelingen begonnen over de toekomst van de auto-afdeling van Fiat.
Onderwerp van de gesprekken is de zogenaamde putoptie, die de Italianen de mogelijkheid biedt om naar eigen wens hun auto-afdeling volledig te verkopen aan GM.

Het Amerikaanse concern kocht in 2000 twintig procent van de auto-afdeling van Fiat. Op 1 januari 2005 zou de putoptie-clausule in werking treden, waardoor GM de resterende tachtig procent zou moeten kopen. Volgens de Amerikanen is de optie echter niet langer geldig, omdat Fiat een kapitaalsverhoging doorvoerde, waardoor de participatie van GM zakte tot tien procent.

Volgens Fiat was de kapitaalsverhoging volledig legitiem. De groep zou zelfs gerechtelijke stappen overwegen om de geldigheid van het contract te bewijzen. Volgens verschillende Italiaanse media brachten de beide groepen de grote kanonnen in stelling voor de dinsdagnamiddag geplande onderhandelingsronde: voor Fiat zouden de algemene baas en de leider van de auto-afdeling aantreden, terwijl ook GM zijn nummer één afvaardigt.

Een mogelijkheid die ook geopperd wordt, is dat GM zich uit het contract kan vrijkopen. De groep zou niet langer geïnteresseerd zijn in een volledige overname van de auto-afdeling, omdat Fiat in zware crisis zit. Volgens experten zou Fiat zelf een samenwerking met het Franse Peugeot wel zien zitten.