Bonden naar de achterban, werkgevers willen voortpraten (update)
BRUSSEL - De drie grote vakbonden brengen vandaag bij hun achterban verslag uit over de interprofessionele onderhandelingen van gisteren. Die eindigden in een blokkage over lonen en flexibiliteit. Intussen beslisten de werkgevers dat ze de gesprekken willen verderzetten.
De drie bonden raadplegen eerst elk afzonderlijk hun achterban. Het christelijke ACV doet dat deze voormiddag, de liberale vakbond 's middags en de socialistische vakbond ABVV in de vooravond. Daarna komen de drie samen om overleg te plegen. Dat gebeurt op het ABVV-kantoor in de Brusselse Hoogstraat.

De bonden verlieten gisteravond het loonoverleg met de werkgevers. De meningsverschillen over loonmatiging en meer overuren bleken te groot. Alle kansen op een nationaal sociaal akkoord leken verkeken.

Werkgevers willen voortpraten

Het Verbond van Belgische Ondernemingen (VBO) kwam vanochtend bijeen met de achterban. Na afloop werd verwezen naar de uitspraken van voorzitter Luc Vansteenkiste van gisteren en herhaalde men de bereidheid om constructief verder te onderhandelen.

Na afloop van het sociaal comité van Unizo kreeg gedelegeerd-bestuurder Karel Van Eetvelt een mandaat om voort te praten in functie van een akkoord met toegevoegde waarde waarbij ,,flexibiliteit voor Unizo van essentieel belang is'', aldus een woordvoerder.