Prins Bernhard had twee buitenechtelijke dochters
Alexia Grinda-Lejeune, de nu 37-jarige buitenechtelijke dochter van Bernhard
AMSTERDAM - Wijlen de Nederlandse prins Bernhard, die afgelopen weekend werd begraven, had twee buitenechtelijke dochters. Dat heeft de prins onthuld in een reeks gesprekken met het Nederlandse dagblad De Volkskrant, die pas na zijn dood mochten verschijnen.
Het bestaan van de 37-jarige Française Alexia is een publiek geheim. Dat geldt niet voor de ongeveer 50-jarige Amerikaanse Alicia, over wie de prins terughoudend was. ,,Ze moet met rust worden gelaten'', zei hij.

Beide onechtelijke dochters delen in de erfenis van de vader van koningin Beatrix. ,,jn nalatenschap moet door zes worden gedeeld. Zo heb ik dat vastgelegd in mijn testament'', heeft de prins gezegd. Het vermogen dat hij en Juliana nalaten, schatte Bernhard op 150 tot 200 miljoen euro.

Alexia was volgens de prins ,,bij toeval'' geboren. Hij had het over ,,een direct gevolg van de huwelijkscrisis'' tussen hem en Juliana in de jaren vijftig. Juliana wist van de twee ontwettige kinderen. ,,Het bestaan van mijn buitenechtelijke kinderen is nooit een pijnlijke geschiedenis geweest. Beide kinderen waren getroffen door hoe lief mammie voor hen was. En mijn vrouw zei op haar beurt dat het verschrikkelijk lieve kinderen waren''.

"Het maakt mij niet uit of de mensen aan mij terugdenken als een aardige vent of een scharrelaar", liet Bernhard optekenen.

De Volkskrant publiceert vandaag negen gesprekken met de prins in een speciale bijlage. De interviews, gevoerd tussen begin 2001 en afgelopen voorjaar, vonden plaats zonder medeweten van de Rijksvoorlichtingsdienst, de premier en de koningin. Bernhard heeft alle uitgewerkte teksten gezien en goedgekeurd, zegt de Volkskrant.

In de serie gesprekken ontkent de prins ook lid te zijn geweest van de Duitse nazistische partij NSDAP. ,,Ik kan met de hand op de bijbel verklaren: ik was nooit een nazi", zei hij.