Onderzoek Van Gogh leidt naar Brussel (update)
De moord op filmmaker Theo Van Gogh is een aanleiding om het anti-terrorismebudget te verhogen
BRUSSEL - In de loop van deze week komt er een team van Nederlandse speurders naar Brussel in verband met Belgische onderzoeken naar terroristische activiteiten. Dat bevestigt woordvoerster van het federaal parket Lieve Pellens aan Belga.

In het adresboekje van de Belgische Marokkaan Abdelkader Hakimi, die in ons land is aangehouden,  staat het nummer van een Amsterdammer die ervan wordt verdacht een aanslag te beramen op de Nederlandse kamerleden Geert Wilders en Ayaan Hirsi Ali. Hij had bovendien contacten met de moordenaar van Van Gogh.

De Belgische speurders beschouwen Hakimi als de Europese chef van de ’Groupe Islamique Combattant Marocain’ (GICM), de terreurbeweging die gelinkt wordt aan Al-Qaeda en die achter de aanslagen in Casablanca en Madrid zou zitten.

In 1985 werd Hakimi in Marokko bij verstek tot de doodstraf veroordeeld. Na zijn terugkeer uit Afghanistan werkte hij in Sint-Jans-Molenbeek in een snackbar. Sinds maart van dit jaar zit hij in een Belgische cel omdat het gerecht hem wil vervolgen voor terrorisme.

Woordvoerster van het federaal parket Pellens wil echter bevestigen noch ontkennen dat er een rechtstreeks verband zou bestaan tussen Hakimi en de moordenaar van de Nederlandse cineast Theo van Gogh. België heeft diverse onderzoeken naar terroristische activiteiten lopen waaronder dat over Hakimi en consorten (de zogenaamde groep-Maaseik en de GICM). Ook Nederland heeft meerdere zulke onderzoeken, waarvan dat over de moord op van Gogh uiteraard het bekendste is.

,,Nederlandse speurders zullen in Brussel komen bekijken of er in onze onderzoeken elementen zitten die interessant kunnen zijn voor hun onderzoeken en andersom'', zegt Pellens. ,,Dat betekent niet dat ze dan ook meteen over die informatie kunnen beschikken. Indien bepaalde zaken hen interesseren, moeten ze aan hun rechter-commissaris (het Nederlandse equivalent van de Belgische onderzoeksrechter, nvdr ) vragen om een rechtshulpverzoek op te stellen en te motiveren'', aldus nog de woordvoerster van het federaal parket.

Het bezoek van de Nederlanders aan het Belgische federaal parket kan dus in geen geval beschouwd worden als een rogatoire commissie.