PS wil openbare gebouwen openen voor asielzoekers
Foto: Mark Renders
De PS wil dat er zo snel mogelijk openbare gebouwen tijdelijk ter beschikking worden gesteld voor de opvang van asielzoekers. Dat melden de Franstalige socialisten zaterdag in een persmededeling.
De PS wil het leger, de civiele bescherming, de Regie der Gebouwen en andere overheidsdiensten mobiliseren om noodoplossingen te zoeken om een 'waardige en gepaste opvang' te voorzien voor honderden vluchtelingen die conform de wet een asielaanvraag hebben ingediend, maar intussen in precaire omstandigheden moeten overleven.

Volgens de PS kunnen openbare gebouwen snel op tijdelijke basis worden vrijgemaakt. Op initiatief van staatssecretaris Philippe Courard (PS) zijn in overleg met Fedasil en andere betrokken diensten al verscheidene gebouwen geïdentificeerd. 'De opvang in die gebouwen moet met spoed gedeblokkeerd worden', zo staat in de mededeling.

De PS herinnert eraan dat Courard ruimte heeft bedongen om tegen eind dit jaar 454 nieuwe opvangplaatsen te creëren. Tegen december volgend jaar zou de capaciteit met in totaal 2.134 plaatsen worden versterkt. 'Maar de opening van nieuwe plaatsen vraagt tijd. In afwachting mogen we niet blind blijven voor de kritieke situatie van honderden asielzoekers', besluit de partij.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in