'Van Rompuy zal EU-job enkel aanvaarden als hij niet anders kan'
Foto: *
'Premier Herman Van Rompuy beseft zeer goed dat hij België in een nieuwe crisis stort als hij vertrekt. Hij zal de job enkel aanvaarden als hij niet anders kan'. Dat stelt voormalig premier en EVP-voorzitter Wilfried Martens zaterdag in een interview in De Tijd.
Het is volgens Martens evident dat Van Rompuy enkel bij een consensus vaste voorzitter van de Europese Raad wil worden. Een stemming zou 'een gênante vertoning' vormen.

'Het kan ook zijn dat Van Rompuy zich met die uitspraak wil indekken. Als hij het niet wordt, kan hij zonder gezichtsverlies verder doen als eerste minister. Van Rompuy is erg plichtsbewust, hij beseft zeer goed dat hij België in een nieuwe crisis stort als hij vertrekt. Hij zal de job enkel aanvaarden als hij niet anders kan', vertelt Martens.

Veel hangt af van de Britten. 'Als er geen oplossing wordt gevonden voor de frustratie van de nieuwe lidstaten en Groot-Brittannië, dreigt dat uit te monden in een nee tegen Van Rompuy', waarschuwt Martens.

Martens sluit echter niet uit dat de Britten, die nog steeds Tony Blair als vaste voorzitter verdedigen, de volgende dagen van strategie veranderen en eurocommissaris Catherine Ashton gaan uitspelen als hoge vertegenwoordiger.

Leterme is intussen de gedoodverfde opvolger als premier. 'Ik herken mezelf in hem. Ik verwacht dat hij een gelijkaardig parcours zal rijden: een afschuwelijke start, maar een lange carrière aan de top', zegt Martens. Een interregnum met Jean-Luc Dehaene tot 2011 zou 'misschien een elegante tussenoplossing' kunnen vormen.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in