Westerlo (even) co-leider
pn Foto: © Photo News
Het altijd zo rustige Westerlo staat plots helemaal bovenin de rangschikking. Na RC Genk versloeg de ploeg van Jan Ceulemans vrijdag ook een teleurstellend AA Gent. Een vroege achterstand en een late gelijkmaker werden omgezet in 3-2-winst.
Het is een historisch weekend. Het kleine Westerlo staat na jaren probleemloos meeglijden in eerste klasse zeker tot de topper Club Brugge- Anderlecht van zondagmiddag naast Club Brugge bovenin de rangschikking. Voor het eerst in de clubgeschiedenis.

Westerlo verloor thuis nog niet dit seizoen en trekt met een rugzak vol vertrouwen volgende week naar Anderlecht voor een nieuwe topper. In de voorbije gewonnen matchen tegen Genk en Gent bewees Westerlo alvast dat het niet toevallig hoge ogen gooit. Na onder andere Dosunmu, Coelho en Ogunsoto hebben ze in het Kuipke met Tomou (die zijn vijfde scoorde) en Ruiz (die aan zes zit) weer twee gouden spitsen rondlopen die elke match kunnen beslissen. Westerlo was nochtans niet aan de match begonnen als een ploeg die de leiding in de Jupiler Pro League kon grijpen. Het was Gent dat in de eerste minuten de controle had, zonder gevaarlijk te zijn. Toch wurmde Rosales zich langs enkele verdedigers om knap de 0-1 in doel te schuiven.

Maar er kwam geen Gents verlengstuk aan dat doelpunt. Doelman Jorgacevic begon al snel tijd te rekken, Olufade, Foley en Ruiz kwamen nauwelijks in het stuk voor en de pijnlijke onzorgvuldigheden stapelden elkaar steeds sneller op. Na zo'n slechte pass van Rosales staken Tomou en de Westelse Ruiz een eerste keer de neus aan het venster. Ruiz stuitte op Jorgacevic die kort daarna weer een poging van de Colombiaan moest wegboksen.

Tomou en Ruiz brachten de Gentse defensie voortdurend in de problemen, met in hun rug de steun van een sterke Wouter Scheelen, die nochtans pas luttele ogenblikken voor de aftrap in de basiself was gezet in de plaats van Zelenka.

Rood voor Suler

Wat er zat aan te komen, gebeurde rond het halfuur: Westerlo kwam langszij. Ruiz bediende Tomou die Jorgacevic in twee keer te grazen nam. Westerlo rook Gents bloed en trok fel van leer.

Een sukkelende Suler, lang niet voor het eerst dit seizoen, ging naast een voorzet van Scheelen en Wils trapte binnen. Gent bibberde en beefde en kwam er niet uit. Tomou knalde op de lat, Ruiz mikte net voorlangs.

Gent ontsnapte dus aan een grotere achterstand maar verloor op slag van rust wel Suler met rood: de Sloveen kreeg eerst geel voor protest en daarna voor een fout op Tomou.

Niet dat Suler zijn team voor rust veel bijbracht, integendeel, maar met een man minder werd het nog een stuk lastiger voor Gent. Dat coach Preud'homme met Duarte voor Olufade een verdediger voor een weliswaar onzichtbare spits inbracht, hielp ook niet.

Gent probeerde wel, maar miste de creativiteit om na rust kansen te creëren. Westerlo hield het bij controleren maar had wel nog mogelijkheden via uitblinker Scheelen en Adams.

Net toen de match aan het verwateren was en iedereen zich bij de eindstand neergelegd leek te hebben, kopte Thijs op voorzet van Ruiz zowaar de gelijkmaker in doel. Zijn vierde al van het seizoen.

De vlam zat plots weer in de match. Ref Pots kreeg het bij opstootjes moeilijk en beide teams gingen op zoek naar de zege. Die kwam er, verdiend, voor Westerlo: nadat Modubi nog op Jorgacevic stuitte, knalde Jaime Ruiz wel de 3-2 in doel. Een nieuwe gelijkmaker van Myrie werd tot grote woede van Preud'homme nog afgekeurd voor een duwfout.