De negen Brusselse MR-burgemeesters hebben twijfels bij de beslissing van de Brusselse regering om het nieuwe fietsverhuursysteem toe te kennen aan het bedrijf JCDecaux. Ze vragen dat specialisten de overeenkomst onderzoeken en nagaan of die conform is met het Europese en Belgische recht. Volgens de burgemeesters zijn de gemeenten bovendien niet geraadpleegd.
Donderdag raakte bekend dat de Brusselse regering de onderneming JCDecaux heeft aangewezen om een systeem van fietsverhuur te ontwikkelen en uit te baten in het hele Brussels gewest. Het gaat in een eerste fase om 2.500 fietsen.

Er bestaat al een geautomatiseerd fietsverhuursysteem in Brussel, met 250 fietsen, maar dat is beperkt tot het centrum van Brussel en kent maar een matig succes.

De negen Brusselse burgemeesters zijn echter bezorgd over de inhoud van de overeenkomst tussen Brussel en JCDecaux. 'Ze stellen niet alleen vast dat de gemeenten, uitgenomen de stad Brussel, niet zijn geraadpleegd, hoewel de fietsen op hun grondgebied komen', luidt het.

Maar daarnaast hebben de burgemeesters van de MR vragen bij de wettigheid van het contract. Volgens de Franstalige liberalen, is er in afwachting van de juridische analyse van experts geen sprake van dat de negen burgemeesters een contract goedkeuren waar een van zijn concurrenten al voor in het geding is.

De kwestie zal behandeld worden op de volgende Conferentie van Burgemeesters, aldus de MR.

Vorige week raakte nog bekend dat het Brussels gewest voor de rechtbank van eerste aanleg wordt gedaagd door de tijdelijke vennootschap van de Brusselse openbare vervoermaatschappij MIVB en Clear Channel, de tweede speler die aasde op het fietsverhuurcontract.