De onderhandelingen tussen Rusland en de Europese Unie over een versterkt partnerschapsakkoord, die op 1 september opgeschort werden na het conflict in Georgië, hervatten op 2 december. Dat laat een woordvoerster van de Europese Commissie vrijdag weten.
De Russische en Europese leiders, die in Nice bijeenwaren voor een top, 'gaan akkoord om de onderhandelingen op 2 december te hernemen', zei Christiane Hohmann, de woordvoerster Buitenlandse Betrekkingen. De bijeenkomst vindt in Brussel plaats.

Het versterkte partnerschapsakkoord moet de opvolger worden van een akkoord uit 1997, toen Rusland het moeilijk had om zich te herstellen na de val van de Sovjet-Unie.

De Europeanen verwachten van het nieuwe akkoord dat het hen een bredere toegang tot de Russische markt geeft, vooral in het domein van de energie, en dat het wettelijk dwingende verbintenissen stelt, zodat belangrijke brandstofleveringen aan Europa gewaarborgd kunnen worden.

De voorzitter van de Europese Commissie, José Manuel Barroso, weigerde te antwoorden op de vraag hoelang de onderhandelingen zullen duren. Hij noemde de onderhandelingen enkel 'ingewikkeld'.

Voor het conflict in Georgië meende de Europese hoofdonderhandelaar, Eneko Landaburu, al dat ze 'lang en moeilijk' zouden worden en minstens 18 maanden zouden duren.

De EU zei maandag bereid te zijn de onderhandelingen te hernemen, hoewel talrijke Europese diplomaten vinden dat de aanvankelijk opgelegde voorwaarde voor de herneming niet volledig vervuld is, omdat het Russische leger zich niet heeft teruggetrokken tot zijn posities van voor het conflict in Georgië.

De Franse president Nicolas Sarkozy, die de EU voorzit, herbevestigde vrijdag in Nice dat hij meent dat de Russen 'het belangrijkste' van hun engagementen nagekomen zijn.