De Europese Commissie heeft er vrijdag mee gedreigd de Verenigde Staten voor de rechter te slepen naar aanleiding van de plannen om de Amerikaanse auto-industrie te steunen. 'Als de staatssteun illegaal is, zullen we naar de WTO (Wereldhandelsorganisatie) trekken', zei Commissievoorzitter José Manuel Barroso op de Franse radio-omroep Europe 1.
Woordvoerster van de Europese Commissie Pia Ahrenkilde Hansen benadrukte wel het 'voorwaardelijke' karakter van Barroso's opmerkingen, en zei 'dat we nog niet zover zijn'.

'We gaan de hulp die voorgesteld wordt voor de auto-industrie in detail bestuderen, om er zeker van te zijn dat die hulp in overeenstemming is met de regels voor internationale handel', zei Hansen.

In het Amerikaanse Congres gaan stemmen op om geld van het reddingsplan van Financiënminister Henry Paulson, waar 700 miljard dollar mee gemoeid is, te gebruiken voor de redding van de noodlijdende auto-industrie.

Ook de president elect Barack Obama zei dat hij bedrijven als General Motors en Ford wil helpen.

Europa wil zijn autobouwers dan weer helpen meer milieuvriendelijke wagens te verkopen. De Europese Commissie zegt dat zulke plannen evenwel de belangen zouden kunnen schenden van autoconstructeurs van buiten de EU die binnen de Europese grenzen werkzaam zijn.