De Belgische bioscoopgroep Kinepolis trekt voorlopig minder bezoekers aan dan een jaar eerder. Dat blijkt uit een kwartaalupdate met cijfers voor 2008 tot en met 11 november die Kinepolis vrijdag nabeurs vrijgaf. Er is sprake van een daling met 1,6 procent al is het vierde kwartaal beter begonnen.
Tot en met 11 november trok de groep 18,58 miljoen bioscoopbezoekers aan in zijn zalen in België, Frankrijk, Zwitserland en Spanje. De Poolse vestiging is niet opgenomen in de cijfers. België is goed voor 8,01 miljoen bezoekers. In het eerste kwartaal is er nog een stijging met 11,2 procent. Maar in het tweede kwart liep het bezoekersaantal 18,2 procent terug, in het derde kwartaal was dat -5,9 procent.

Het vierde kwartaal lijkt beter ingezet dankzij enkele toppers die nu in de zalen lopen zoals Loft. Een maand geleden was er volgens de cijfers van het derde kwart sprake van een daling van 9,2 procent van het aantal bezoekers in de eerste negen maanden van dit jaar in de elf Belgische bioscoopcomplexen. Die daling is in de cijfers van vrijdag teruggelopen tot 5 procent.

Het bedrijf zegt niet zeker te zijn dat het bezoekersaantal van 2007 (22 miljoen) geëvenaard zal kunnen worden, mede door de conjunctuurverzwakking en het uitstel van de release van de nieuwste Harry Potter naar 2009.