'Poetin sprak over ophangen Georgische president'
Michail Saakasjvili Foto: rr
De Russische premier, Vladimir Poetin, heeft zich grof uitgelaten over de Georgische president Michail Saakasjvili toen hij in augustus met de Franse president Nicolas Sarkozy onderhandelde over een staakt-het-vuren in de oorlog met Georgië om Zuid-Ossetië. Hij vergeleek Saakasjvili met Saddam Hoessein en zei dat hij hem 'aan zijn ballen zou laten ophangen', schrijft het Franse blad Le Nouvel Observateur donderdag.
Als bron voerde het blad Sarkozy's diplomatieke adviseur Jean-David Levitte op. Een Kremlinwoordvoerder bevestigde dat er 'erg harde woorden' vielen tijdens het onderhoud met Sarkozy.

Volgens Le Nouvel Observateur maakte Poetin de gewraakte opmerking toen Sarkozy tegen hem zei dat de wereld het nooit zou accepteren als hij Saakasjvili zou afzetten en in Georgië een marionettenregering zou opzetten, plannen waarvan Sarkozy de Russen verdacht.

'Hem ophangen?', reageerde Sarkozy.

'Waarom niet?', zei Poetin. 'De Amerikanen hebben Saddam Hoessein toch ook opgehangen?'

'Ja, maar wilt u dan net zo eindigen als Bush?', zou Sarkozy daarop weer hebben gezegd.

Poetin: 'Daar hebt u een punt.'

Sarkozy en Levitte weigerden commentaar, maar Poetins woordvoerder Dmitri Peskov bevestigde dat het gesprek ongeveer was verlopen zoals Le Nouvel Observateur het weergaf.

Wat echter niet klopt, zei hij, is de indruk die wordt gewekt dat Poetin, en niet Medvedev, de leiding had over de militaire operaties in Georgië. Dat Sarkozy Poetin zou hebben overgehaald niet door te stoten naar Tbilisi om Saakasjvili af te zetten, 'zijn insinuaties van een tamelijk provocatief karakter', zei hij.

'De tandem van president Medvedev en premier Poetin werkt heel doeltreffend. De uiteindelijke besluiten over buitenlandse kwesties worden genomen door de president', klonk het nog.